Quantcast
Επιπλέον 2,8 δισ. ευρώ μπήκαν φέτος στην οικονομία από τουρισμό και ναυτιλία - enikonomia.gr
share

Επιπλέον 2,8 δισ. ευρώ μπήκαν φέτος στην οικονομία από τουρισμό και ναυτιλία

δημοσιεύτηκε:

Ο τουρισμός και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα έδωσαν φέτος μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία και έκαναν δυνατή τη δειλή ανάκαμψή της (αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 0,6% στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου) από τη μεγάλη ύφεση (μείωση του ΑΕΠ 3,8%) το 2013. 

Σύμφνωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν φέτος στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου κατά 1,25 δισ. ευρώ, φθάνοντας στα 13 δισ. ευρώ που είναι ιστορικά υψηλό επίπεδο. 

Οι εισπράξεις από τη ναυτιλία αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 900 εκατ. ευρώ και πλησίασαν τα 11 δισ. ευρώ, ενώ αυξημένα κατά 700 εκατ. ευρώ στα 3,8 δισ. ευρώ ήταν και τα έσοδα από άλλες υπηρεσίες, τα οποία αφορούν βασικά έσοδα από τον τουρισμό ή τη ναυτιλία και δεν μπορούν να ταξινομηθούν σε κάποια από τις δύο αυτές κατηγορίες. 

Συνολικά, λοιπόν, τα έσοδα από τουρισμό και ναυτιλία αυξήθηκαν σχεδόν 2,8 δισ. ευρώ, δίνοντας μεγάλες ανάσες στην οικονομία. Αν προστεθούν και οι αυξημένες εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών κατά 900 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι στην οικονομία έπεσαν 3,7 δισ. ευρώ από το εξωτερικό που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ ή περίπου στο 50% της βελτίωσης του ΑΕΠ. Το υπόλοιπο ποσοστό της βελτίωσης οφείλεται κυρίως στη μικρή αύξηση της κατανάλωσης. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.