Quantcast
Επιστροφές φόρου: Άρχισαν οι συμψηφισμοί με οφειλές- Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία - enikonomia.gr
share

Επιστροφές φόρου: Άρχισαν οι συμψηφισμοί με οφειλές- Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

δημοσιεύτηκε:

Πραγματοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ ο πρώτος γύρος αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος που έχουν προκύψει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με άλλες οφειλές ΕΝΦΙΑ.

Αυτό αφορά συνολικά 20.000 φορολογούμενους. Υπενθυμίζεται πως οι επιστροφές φόρου εισοδήματος συμψηφίζονται κεντρικά κατά το πρώτο και το τρίτο 10 ήμερο κάθε μήνα σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, όπως αναφέρει η πρόσφατη απόφαση της ΑΑΔΕ. Πάντως από τον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος άγγιξε σχεδόν τα 5 εκατ. ευρώ και συμψηφίστηκε με την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή και άλλες οφειλές των φορολογουμένων. Παράλληλα επισημαίνεται πως το συνολικό ποσό των 28,27 εκατ. ευρώ έχουν μοιραστεί μέχρι 119.839 φορολογούμενοι  με πιστωτικό εκκαθαριστικό. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε μια ακόμη εβδομαδιαία επιστροφή φόρου εισοδήματος,  δηλαδή κατέβαλε  6,865 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό 34.761 φορολογουμένων με πιστωτικό εκκαθαριστικό. Ενώ οι πολίτες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή φόρου ήταν  201.918.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για τους συμψηφισμούς

Το νέο σχέδιο της ΑΑΔΕ για  τις επιστροφές του φόρου εισοδήματος έχει μειώσει σημαντικά τη γραφειοκρατία. Αναλυτικά:

Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε πολίτες:

  • που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου.

Εάν όμως οι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να  γίνουν κεντρικά,  τότε θα διεκπεραιώνονται το συντομότερο δυνατό από τις ΔΟΥ.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος που προκύπτουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι δείχνουν τα στοιχεία για την  υποβολή των πολιτών

Η ΑΑΔΕ έχει δώσει πρόσφατα ορισμένες διευκρινίσεις για τους δικαιούχους των επιστροφών φόρων: Όσοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση αλλά έχουν επιστροφή φόρου και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, τότε θα πρέπει να πληρώσουν πρώτα το φόρο για τα ακίνητά τους και μετά να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για να πάρουν άμεσα το ποσό του φόρου που δικαιούνται.

Πάντως τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πως η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων προχωρά με αργούς ρυθμούς.   Δηλαδή  ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει φτάσει το 16% του συνόλου. Αναλυτικά, μέχρι σήμερα  έχουν υποβληθεί 1.080.412  φορολογικές δηλώσεων  από τις σε 6.500.000 που αναμένεται να κατατεθούν φέτος. Από τις  φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

  • Η εκκαθάριση είναι δίνει μηδενικό αποτέλεσμα για το 53,85% των πολιτών δηλαδή για 581.802.  Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πολίτες αυτοί δεν θα έχουν  επιστροφή φόρου ούτε θα πρέπει να πληρώσουν κάτι.
  • Σχεδόν 3 στις 10  είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό πληρωμής φόρου 246,59 εκατ. ευρώ ή  αλλιώς 784 ευρώ κατά μέσο όρο. Δηλαδή αυτό αφορά  314.399 πολίτες.
  • Πιστωτικές με μέση επιστροφή φόρου 366 ευρώ είναι το  17,05% .

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.