Quantcast
Επιταγή ακρίβειας: Αυτή θα είναι η ημερομηνία πληρωμής - Τι δήλωσε ο Χατζηδάκης - enikonomia.gr
share

Επιταγή ακρίβειας: Αυτή θα είναι η ημερομηνία πληρωμής – Τι δήλωσε ο Χατζηδάκης

δημοσιεύτηκε:

Στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ/επιταγή ακρίβειας στους δικαιούχους, όπως επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο MEGA.

Αυτή είναι η ημερομηνία που κλείδωσε για την καταβολή του επιδόματος επανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για να το λάβουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός του  υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ήταν να δοθεί το επίδομα αυτό στους δικαιούχους έως την ημερομηνία αυτή.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Επιταγή ακρίβειας/ έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ: Οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι το έκτακτο βοήθημα θα το λάβουν οι ευάλωτοι πολίτες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού αλλά και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν την ημέρα αυτή διπλή δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα λάβουν επιπλέον μιάμιση μηνιαία δόση.

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι θα λάβουν 450 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου 

Σε ο,τι αφορά το επίδομα παιδιού, το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105  ευρώ ή 63 ευρώ ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Ωστόσο μόνο μια συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα λάβει έκτακτο επίδομα παιδιού ύψους  420 ευρώ  την ημέρα αυτή. Για παράδειγμα:

Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 +1/4 = 2,25.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 13.000 ευρώ/ 2,25 = 5.777 ευρώ.
  •  Συνεπώς η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και λαμβάνει 280 ευρώ το μήνα. Με την νέα οικονομική ενίσχυση θα λάβει 280 +140= 420 ευρώ τον Δεκέμβριο.

Οι προϋποθέσεις

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 να μην υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 800 ευρώ σε μηνιαία βάση.
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ. Δηλαδή το μηνιαίο εισόδημα ενός  ζευγαριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ.
  • Δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού το  φορολογικό έτος 2021
  • Να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Το ύψος ενίσχυσης 

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.

 Διευκρινίσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Διευκρινίζεται ότι εάν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Επίσης επισημαίνεται πως κερδισμένοι του έκτακτου βοηθήματος είναι τα  ζευγάρια ηλικιωμένων που έχουν χαμηλές συντάξεις διότι θα εισπράξουν διπλό επίδομα ακρίβειας ( 250 ευρώ + 250 ευρώ) .  Συγκεκριμένα εάν ένα ζευγάρι συνταξιούχων έχει μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα έως και 1.400 ευρώ και η ακίνητη περιουσία τους δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ, τότε θα λάβουν και οι δύο τα 250 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα. Δηλαδή στο σύνολο θα πάρουν 500 ευρώ. Ενώ το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

 Οι χαμένοι 

«Χαμένα» είναι τα ζευγάρια  που έλαβαν πέρυσι  διπλό επίδομα. Και αυτό γιατί το πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος δεν είναι διπλάσιο του ατομικό πλαφόν. Συγκεκριμένα, δύο συνταξιούχοι που ζουν κάτω από την ίδια στέγη χωρίς άλλα εισοδήματα πάνω από το όριο των 16.800 ευρώ θα χάσουν το επίδομα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.