Quantcast
Επιθεώρηση Εργασίας: 4.892 πρόστιμα σε επιχειρήσεις - Οι πιο συχνές παραβάσεις - enikonomia.gr
share

Επιθεώρηση Εργασίας: 4.892 πρόστιμα σε επιχειρήσεις – Οι πιο συχνές παραβάσεις

δημοσιεύτηκε:

Πάνω από 4.892 «καμπάνες» έχει ρίξει σε παραβατικές επιχειρήσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου η Επιθεώρηση Εργασίας ή αλλιώς οι «Ράμπο» του υπουργείου Εργασίας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει ανεκτή η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων από καμία επιχείρηση και έχει δώσει εντολή για μπαράζ ελέγχων σε όλη την χώρα, προκειμένου να εντοπιστούν οι επιρρεπείς σε παραβάσεις εργοδότες.

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων βρίσκονται οι κλάδοι στους οποίους παραδοσιακά σημειώνεται μεγαλύτερη παραβατικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο τα περισσότερα πρόστιμα συγκεντρώνονται σε κλάδους όπως η εστίαση, το χονδρεμπόριο, οι μεταφορές, η βιομηχανία τροφίμων, το λιανεμπόριο, οι ταχυμεταφορές και τα καταλύματα.

Έως το τέλος του προηγούμενου μήνα οι ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας του είχαν κάνει 44.045 ελέγχους επιβάλλοντας 4.892 πρόστιμα. Οι 17.899 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις και αφορούσαν στην υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Οι αρχές επέβαλαν 716 πρόστιμα σε επιχειρήσεις που κατά τον έλεγχο προέκυψε ότι δεν λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα είχαν πραγματοποιηθεί 23.250 έλεγχοι που αφορούσαν στην τήρηση της εργατική νομοθεσίας. Οι αρχές έριξαν 3.917 «καμπάνες» σε επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων που παραβίαζαν τις βασικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Οι πιο συχνές παραβάσεις που εντόπισε η Επιθεώρηση Εργασίας

Οι πιο συχνές παραβάσεις αφορούσαν σε «μαύρη» αδήλωτη εργασία, μη δηλωμένη υπερωριακή απασχόληση και φυσικά ψευδώς δηλωμένη μερική εργασία. Αυτό σημαίνει ότι αρκετές επιχειρήσεις ενώ δηλώνουν ότι απασχολούν το προσωπικό τους με μερική απασχόληση το απασχολούν με πλήρες ωράριο.

Άλλες παραβάσεις που εντοπίζονται έχουν να κάνουν με τη μη χορήγηση ρεπό, την πλημμελή τήρηση βιβλίων, η τη μη αναγγελία στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ” του απασχολούμενου προσωπικού. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να βάλει οριστικά τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνικά μέσα.

Έρχεται η ψηφιακή κάρτα

Προς αυτή την κατεύθυνση από τις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή, σε πρώτη φάση στις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις που διατηρούν ηλεκτρονικό κατάστημα την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Στην ψηφιακή κάρτα θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν στον εργαζόμενο, δηλαδή η ακριβής ώρα που ξεκίνησε να δουλεύει, η ώρα που αποχώρησε, αλλά και το ωράριο που έχει δηλωθεί από τον εργοδότη.

Με την εφαρμογή του μέτρου οι ελεγκτές θα έχουν πλήρη εικόνα σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων που δηλώνει ο εργοδότης. Κι αυτό, γιατί η κάρτες εργασίας θα συνδέονται απ’ ευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, στο οποίο θα υπάρχουν στοιχεία για την απασχόληση του εργαζομένου, την υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, τις υπερεργασίες και τις υπερωρίες του.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.