Quantcast
Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για οφειλές – Point system για νέα δάνεια και ρυθμίσεις - enikonomia.gr
share

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για οφειλές – Point system για νέα δάνεια και ρυθμίσεις

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται ο κρατικός «Τειρεσίας» που θα καταγράφει για κάθε πολίτη και επιχείρηση τις οφειλές που έχουν σε εφορία, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ, δημόσιους οργανισμούς και τράπεζες, τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους, θα παρακολουθεί την οικονομική συμπεριφορά τους και θα βαθμολογεί την πιστοληπτική συμπεριφορά τους. Ένα point system για νέα δάνεια και ρυθμίσεις.

Πρόκειται για την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης ενώ την ίδια ώρα συστήνεται στην ΤτΕ ένα Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων που θα καταγράφει σε λεπτομερή βάση το ιστορικό πληρωμών κάθε δανείου που χορηγείται.

Ο διπλός «Τειρεσίας» που συστήνεται για τα χρέη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», προβλέπεται σε νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και στοχεύει στη δημιουργία μιας τεράστιας δεξαμενής πληροφόρησης και χαρτογράφησης των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Η οικονομική συμπεριφορά και η βαθμολογία που θα συγκεντρώνει κάθε πολίτης ή επιχείρηση θα ανοίγει την… πόρτα των ρυθμίσεων οφειλών, ενώ οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων οφειλών θα αποφασίζουν βάσει της βαθμολογίας για τη χορήγηση ή μη δανείων και διακανονισμών. Οι συνεπείς θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στον δανεισμό.

Ο «Μεγάλος Αδελφός» θα αρχίσει να λειτουργεί από το επόμενο έτος και ο βαθμός πιστοληπτικής συμπεριφοράς θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από άλλους φορείς του ιδιωτικού τομέα όπως π.χ. εταιρείες τηλεφωνίας, ηλεκτρικής ενέργειας, πριν προβούν σε σύναψη συμβολαίου, ώστε να αποκλείουν όσους έχουν μεγάλες οφειλές.

Η βαθμολογία που θα λαμβάνουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Σχετικά με την οφειλή συμπεριλαμβάνονται στοιχεία εξατομίκευσης, η φύση της οφειλής, βασικοί όροι της οφειλής, προσαυξήσεις και πρόστιμα, διάρκεια αποπληρωμής, επιτόκιο και μεταβολές τους, το εάν έχει μπει κάποιος σε καθεστώς πτώχευσης, αλλά και πληροφορίες όπως η ιδιότητα ως ανέργου, στοιχεία εισοδήματος και περιουσιακής κατάστασης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.