Έρχεται το ψηφιακό βιβλιάριο εργαζομένων με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ασφάλεια και την υγεία των υπαλλήλων, όπως αυτό προκύπτει από όσα δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Νewsroom”.
Το νομοσχέδιο αυτό θα μπει μέσα στον Ιούλιο σε δημόσια διαβούλευση και προφανώς τέλη Σεπτέμβρη θα έχουμε τη ψήφιση του νομοσχεδίου, συμπλήρωσε.
«Πρόκειται για την κουλτούρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους εργασίας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ειδικά στους δύο πυλώνες: που είναι οι τεχνικοί ασφαλείας και οι γιατροί εργασίας που θα πρέπει από εδώ και πέρα όποιες υποδείξεις έχουν να κάνουν δεν θα γίνεται πλέον προφορικά αλλά θα γίνεται πλέον εγγράφως και αυτό θα ανεβαίνει στο Πληροφοριακό Σύστημα της Ανεξάρτητης Επιθεώρησης Εργασίας ακριβώς προκειμένου να βλέπει τι ισχύει σε κάθε επιχείρηση ώστε να μπορεί να το ελέγχει. Γιατί το σύστημα υπό μια έννοια ήταν γραφειοκρατικό. δυστυχώς και δεν γινόταν ένας ουσιαστικός έλεγχος .Τώρα πλέον ψηφιοποιείται» σημείωσε.
Ψηφιακό βιβλιάριο εργαζομένων: Πώς θα λειτουργεί
Και μίλησε εκτενώς για το ψηφιακό βιβλιάριο εργαζομένων.
«Το βιβλίο υποδείξεων ψηφιοποιείται πια. Εδώ μέσα μπαίνει η τεχνολογία. Μπαίνουν πληροφοριακά συστήματα στην υγεία και στην ασφάλεια» είπε. Και συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχει ένα βιβλίο υποδείξεων όπου ο τεχνικός ασφαλείας και ο γιατρός εργασίας γράφουν τις παρατηρήσεις του πχ η τάδε εταιρεία έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Το εν λόγω βιβλίο θα ψηφιοποιηθεί και αυτό θα το βλέπει η Ανεξάρτητη Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να μπορέσει να κάνει τον έλεγχο. Τώρα όποιος υπόχρεος δεν το κάνει τότε θα επεμβαίνει η Επιθεώρηση εργασίας » είπε.
«Υπάρχουν δύο βασικά πληροφοριακά συστήματα.
- Το ένα είναι ο Ηριδανός που για πρώτη φορά έχουμε ένα πληροφοριακό σύστημα για την υγεία και την ασφάλεια και διαλειτουργεί με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα. Αυτό θα συμβάλλει ιδιαίτερα και στην αποτελεσματική παρακολούθηση, στην ανάλυση των δεδομένων, στην πρόληψη, στο να μπορούμε να εφαρμόζουμε στρατηγικές και πολιτικές έχοντας πλήρη εικόνα για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας .Μειώθηκε η γραφειοκρατία ” Θα έχουμε πλέον ένα πληροφοριακό σύστημα για την Υγεία και την Ασφάλεια που αυτό είναι πολύ σημαντικό.
- Και θα υπάρξει και το πληροφοριακό σύστημα της Ανεξάρτητης Επιθεώρησης Εργασίας για όλες τις υποδείξεις. Δηλαδή η Αρχή θα βλέπει τα ατομικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που θα λαμβάνει μια εταιρία.
Όλες οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή ποια ατομικά μέτρα προστασίας παίρνουν. Αυτά θα ανεβαίνουν στο πληροφοριακό σύστημα .Θα γνωρίζει πια η Ανεξάρτητη Αρχή τι ακριβώς θα έχει υποβάλλει κάθε εταιρεία για να μπορεί να κάνει τον σχετικό έλεγχο » τόνισε μεταξύ άλλων.