Quantcast
Έρχονται οι νόμοι για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας - enikonomia.gr
share

Έρχονται οι νόμοι για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας

δημοσιεύτηκε:

Δύο νόμοι για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, το μοντέλο NOME, αναμένεται να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες.

Ο ένας νόμος θα αφορά στη νομοθέτηση του νέου ΑΔΜΗΕ, με παραμονή του 51% στο Δημόσιο και ο δεύτερος νόμος θα προβλέπει τις διαδικασίες για τα ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών ηλεκτρισμού που θα διενεργεί η ΔΕΗ για να ενισχύσει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Ο νόμος για τον ΑΔΜΗΕ θα καταργεί την προηγούμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης Σαμαρά, με τη πώληση του 66% των μετοχών σε ιδιώτες.

Ταυτόχρονα, ο νόμος για τα ΝΟΜΕ θα καταργεί τον νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», δηλαδή την απόσχιση του 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας ηλεκτρισμού και τη μεταφορά του σε νέα εταιρεία, η οποία θα πωληθεί.

Στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας που θα διενεργήσει η ΔΕΗ, στο πρότυπο του γαλλικού μοντέλου ΝΟΜΕ, θα προβλέπονται οι σχετικές διαδικασίες με στόχο τη μείωση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του μεριδίου της ΔΕΗ στη χονδρική και τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2017 και την πτώση του κάτω από το 50% της αγοράς ως το 2020.

Η πρώτη δημοπρασία θα προκηρυχθεί από τη ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2016 και οι ποσότητες ηλεκτρισμού που θα δημοπρατηθούν θα είναι ίσες με το 8% του συνολικού όγκου ρεύματος που διακινήθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2015.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.