Quantcast
Έρευνα: Το 43% των τουριστικών καταλυμάτων δεν είναι ξενοδοχειακά - enikonomia.gr
share

Έρευνα: Το 43% των τουριστικών καταλυμάτων δεν είναι ξενοδοχειακά

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερο αναγκαία από ποτέ καθίσταται πλέον η συζήτηση για το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης της Αθήνας, όπως αυτό επισημάνθηκε στη σημερινή 52η τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, μετά και την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας για την «Φέρουσα Ικανότητα» της Αθήνας – Αττικής ως τουριστικού προορισμού. Η έρευνα που διενήργησε το ΙΤΕΠ, επιχείρησε μια ικανή «ακτινογραφία» της υφιστάμενης κατάστασης σε ό,τι αφορά τη δυναμικότητα σε κλίνες της Αθήνας Αττικής -ξεκινώντας από τις ξενοδοχειακές αυτές καθ αυτές – θέμα το οποίο δεν είχε προσεγγιστεί από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μετά, όπως τονίστηκε.

Με βάση αυτή, τονίστηκε ότι το 43% των τουριστικών καταλυμάτων στην Αθήνα δεν είναι ξενοδοχειακά, με τα περισσότερα εξ αυτών να εντάσσονται στην ομπρέλα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για αναλογία ένα προς ένα, σε ό,τι αφορά την προσφορά των ξενοδοχειακών κλινών με αυτά της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όπως επισημάνθηκε από τον Γιώργο Σώκλη επίκουρο καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, «το τουριστικό προϊόν της χώρας φαίνεται ότι βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης, ενώ στην περιοχή της Αθήνας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει υπέρβαση των βέλτιστων ορίων τουριστικής ανάπτυξης λόγω του ότι συγκεντρώνεται ένας μεγάλος αριθμός διανυκτερεύσεων σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες καταλύματος τα τελευταία χρόνια, η οποία καλύφθηκε σε συντριπτικό ποσοστό μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αντιθέτως, η κάλυψη της αυξημένης ζήτησης από πλευράς των ξενοδοχείων έγινε μέσω της αξιοποίησης του πλεονάζοντος δυναμικού και όχι με τη δημιουργία νέων μονάδων. Εκτιμούμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μία συζήτηση για ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης το οποίο θα ανανεώσει το τουριστικό προϊόν της χώρας πριν αυτό παρακμάσει, ανάφερε χαρακτηριστικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κα Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς ανάφερε ότι «το ζητούμενο είναι τι θέλουμε για την Αθήνα τελικά; Πρέπει να το σκεφτούμε… Θέλουμε ανεξέλεγκτη δημιουργία κλινών με τον κίνδυνο να μείνουν κενές; Ή επιθυμούμε μια στρατηγική ανάπτυξη η οποία θα μας διασφαλίσει βιωσιμότητα και μια ορθή εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα; Όπως αναφέρουμε επί πολλά χρόνια στα δελτία μας, κάθε μήνα η υπερπροσφορά κλινών μας προβληματίζει γιατί βλέπουμε -μεταξύ άλλων- ότι δεν επιτρέπει την αύξηση των τιμών», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της κίνησης στην Αθήνα, όπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία Νοεμβρίου, το 11μηνο για την Αθήνα έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και συγκεκριμένα με (-)11% σε ό,τι αφορά στη Μέση Πληρότητα σε σχέση με το 2019.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.