Quantcast
Έρευνα ξεκινά η ΡΑΕ για τις χρηματοροές των ΕΛΤΑ - Καλεί σε ακρόαση και τη ΔΕΗ - enikonomia.gr
share

Έρευνα ξεκινά η ΡΑΕ για τις χρηματοροές των ΕΛΤΑ – Καλεί σε ακρόαση και τη ΔΕΗ

δημοσιεύτηκε:

Το νήμα των χρηματοροών των ΕΛΤΑ θα επιχειρήσει σύμφωνα με πληροφορίες να ξετυλίξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχουν τυχόν χρηματοδοτήσει την εμπορική τους πολιτική με χρήματα τρίτων, εν προκειμένω της ΔΕΗ.

Και πρόκειται μάλιστα να ζητήσει από τα Ταχυδρομεία στοιχεία για τις μηνιαίες τους χρηματοροές, ώστε να ελέγξει την προέλευση των εισροών τους, και να αποκτήσει εικόνα για τη πηγή των χρημάτων με τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας.

Ερευνα, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα περιοριστεί μόνο στις χρηματοροές. Ενα άλλο πεδίο στο οποίο θα επεκταθεί η έρευνα, αφορά τον επιβλέποντα φορέα των ΕΛΤΑ ως εισπράκτορας. Κάποιες πληροφορίες μιλούν για τη Τράπεζα της Ελλάδος, άλλες για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οποιος ωστόσο και να αποδειχθεί ότι είναι ο ελεγκτής, όφειλε, όπως λένε οι ίδιες πηγές, να είχε λάβει γνώση από τη ΔΕΗ ότι τα ΕΛΤΑ παρακρατούν συστηματικά χρήματα πελατών της.

Ερωτήματα, στα οποία η ΡΑΕ θα επιχειρήσει να βρει απαντήσεις, πολλώ δε μάλλον, όταν σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η παρακράτηση χρημάτων πελατών της ΔΕΗ, αφορά σε μερικές… εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς.

Δίχως τα στοιχεία που έχει αποστείλει η τελευταία στην Αρχή να είναι πλήρη, εντούτοις οδηγούν στην εικόνα ότι η παρακράτηση χρημάτων από τα ΕΛΤΑ, είχε προσλάβει μεγάλη έκταση, και συνέβαινε, με κάποια διαλλείμματα, για πάνω από ένα χρόνο. Και ενώ τα ΕΛΤΑ έπρεπε για παράδειγμα να καταβάλουν στη ΔΕΗ τα χρήματα που εισέπρατταν μέσα σε 2-3 ημέρες, εκείνα τα έδιναν μετά από 15-20 ημέρες.

Σίγουρα πολλά από τα παραπάνω στοιχεία χρειάζονται διασταύρωση, όπως λένε οι ίδιες πηγές, καθώς τα όσα έχει αποστείλει η ΔΕΗ στη ΡΑΕ, συμμορφούμενη με την προ ημερών επιστολή της, δεν είναι πλήρη.

Εξηγήσεις στην ακρόαση

Αλλά ακριβώς επειδή η υπόθεση παρουσιάζει πολλά κενά, η ΡΑΕ αποφάσισε προ ημερών, να καλέσει τη ΔΕΗ σε ακρόαση. Και να της ζητήσει εξηγήσεις τόσο για τα μέτρα που έχει μέχρι σήμερα λάβει, όσο και για το πως ενήργησε μετά τις εντολές που τις έδωσε, δηλαδή να επιλύσει το θέμα, δίχως εμπλοκή των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εικόνα που έχει σχηματίσει η ΡΑΕ είναι ότι η ΔΕΗ δεν τήρησε όσα της ζήτησε. Αντί να πάρει από τα ΕΛΤΑ τα αρχεία όπου καταγράφονται σε καθημερινή βάση οι καταβολές για πληρωμές ρεύματος, εκείνη καλούσε τους πελάτες της να προσέλθουν στα καταστήματα της. Και να επιδεικνύουν την απόδειξη πληρωμής στα ΕΛΤΑ, προκειμένου να μη διπλοπληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, και να μη χάσουν την έκπτωση συνέπειας. Ενα φυσικά ερώτημα που μένει να απαντηθεί εδώ, είναι αν η ΔΕΗ ζήτησε από τα ΕΛΤΑ τα σχετικά αρχεία, και εκείνα δεν της τα έδωσαν, παρ’ ότι όφειλαν.

Το πρόστιμο

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ δεν είναι ικανοποιημένη από τις μέχρι τώρα απαντήσεις. Και αν οι εξηγήσεις που θα της δώσει κατά την ακρόαση η ΔΕΗ, δεν την πείσουν, τότε η Αρχή θα της επιβάλει πρόστιμο. Ποινή που σύμφωνα με το νόμο, μπορεί να κυμανθεί από μερικά χιλιάδες ευρώ έως μερικά εκατομμύρια ευρώ (σσ: αν και προφανώς δεν πρόκειται να φτάσουν εκεί τα πράγματα, εντούτοις ο νόμος μιλά για μέγιστη ποινή, ίση με το 10% του τζίρου μιας εταιρείας).

Εχει πάντως τη σημασία του ένα ακόμη στοιχείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τα στοιχεία που έχουν αποστείλει στη ΡΑΕ οι περισσότεροι προμηθευτές ρεύματος, προκύπτει ότι οι μόνοι πελάτες εταιρείας από τους οποίους τα ΕΛΤΑ παρακρατούσαν χρήματα, είναι αυτοί της ΔΕΗ. Ουδείς άλλος δεν έχει καταγγείλει αντίστοιχα περιστατικά.

Πηγή: energypress.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.