Quantcast
Εργασιακό νομοσχέδιο: Αποσύρεται η διάταξη για μειωμένες και καθυστερημένες απολύσεις - enikonomia.gr
share

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αποσύρεται η διάταξη για μειωμένες και καθυστερημένες απολύσεις

δημοσιεύτηκε:

Αποσύρεται από το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η διάταξη για μειωμένες και καθυστερημένες αποζημιώσεις απόλυσης μέσα σε τέσσερις μήνες αλλά και το δικαίωμα του εργοδότη να καταβάλει μειωμένη κατά 10% αποζημίωση απόλυσης. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, σε περίπτωση ακυρότητας της απόλυσης γιατί δεν καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση, παρέχεται η ευχέρεια στον εργοδότη να διορθώσει τις ελλείψεις που την καθιστούν άκυρη, μέσα σε 4 μήνες από την απόλυση.
Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα, όπως αναφέρουν τα συνδικάτα, στους εργοδότες να καταγγείλουν τη σύμβαση εργασίας ενός υπαλλήλου, δίχως να του δώσει αμέσως τη νόμιμη αποζημίωση, αλλά να του την καταβάλλει μετά από ένα τετράμηνο.
Παράλληλα στο σχέδιο νόμου υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία εάν η αποζημίωση απόλυσης υπολείπεται της νόμιμης κατά ποσοστό μέχρι 10%, θεωρείται ότι έγινε λόγω συγγνωστής πλάνης και ο απολυθείς μπορεί να αιτηθεί τη συμπλήρωσή της.
Ωστόσο, επειδή η καταβολή ελλιπούς αποζημίωσης μέχρι 10% απαλλάσσεται από τη συνέπεια της ακυρότητας, υπάρχει φόβος οι εργοδότες να καταβάλουν εξαρχής μειωμένη κατά 10% την αποζημίωση απόλυσης, καθώς ο εργαζόμενος δύσκολα θα την προσβάλει δικαστικά για να διεκδικήσει ένα τόσο μικρό ποσό.
Γι’ αυτό το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην απόσυρση αυτών των διατάξεων προκειμένου να μη δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στις απολύσεις και στην καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.