Quantcast
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Αυτά είναι τα νέα δεδομένα για τις εισφορές στους μισθωτούς και στους ελεύθερους επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Αυτά είναι τα νέα δεδομένα για τις εισφορές στους μισθωτούς και στους ελεύθερους επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να συμπεριληφθεί η διάταξη αναφορικά με τις αλλαγές  που θα γίνουν στο “πέναλτι” των εργαζόμενων που είναι συνταξιούχοι στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ενδεχομένως να γίνουν και σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό, τόνισε με έμφαση ο εργατολόγος, Διονύσης Ρίζος μιλώντας στο Open.

«Θα υπάρξει μια παρακράτηση στο εισόδημα του εργαζόμενου συνταξιούχου και αυτό θα προκύπτει από την παρεχόμενη εργασία, είτε αυτή θα είναι μισθωτή όπου θα υπάρχει μια επιβάρυνση στις εισφορές είτε εάν πρόκειται για ελεύθερο επάγγελμα. Φαίνεται ότι κλειδώνει ο κόφτης – δηλαδή κλειδώνει το ανώτατο ποσό  επί του οποίου θα υπολογίζεται η εισφορά αυτή, η καινούργια, επί των αποδοχών, στα 413 ευρώ το μήνα / 4. 596 ευρώ σε ετήσια βάση. Στους εργαζόμενους μισθωτούς η εισφορά θα υπολογίζεται  επί του μισθού χωρίς “αφορολόγητο” και το πλαφόν της εισφοράς θα είναι 413 ευρώ» σημείωσε και εξήγησε τι σημαίνει  “αφορολόγητο”. «Δεν θα προκύπτει ότι το ποσό αυτό θα είναι αφορολόγητο, αλλά  θα αφαιρείται εκ των υστέρων μετά την αφαίρεση του φόρου ο οποίος θα υπολογίζεται επί συνόλου στο ποσό το λαμβανόμενο στο μισθό και θα παρακρατείται από τον εργοδότη»,  σημείωσε και εξήγησε πως δεν θα υπάρχει ποσό στο οποίο  δεν θα επιβάλλεται η παρακράτηση  στον εργαζόμενο συνταξιούχο αλλά θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.

«Θα επιβάλλεται εισφορά  από το πρώτο ευρώ και τα 413 ευρώ τον μήνα  θα είναι το ανώτατο ποσό παρακράτησης. Οι αποδοχές του συνταξιούχου δεν θα επηρεάζονται καθόλου. Ο φόρος όμως θα προκύπτει συνολικά από το εισόδημα και από την εργασία.  Και η σύνταξη θα φορολογείται σε υψηλότερη κλίμακα  και θα είναι μεγαλύτερο το ποσό που θα παρακρατείται».

 Πώς θα εφαρμοστεί η παρακράτηση

Μεταξύ άλλων ο κ. Ρίζος παρέθεσε παραδείγματα αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνεται η παρακράτηση από τον μισθωτό εργαζόμενο συνταξιούχο:

Α. Εάν κάποιος λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ και έχει μισθό από μισθωτή απασχόληση 800 ευρώ:

  • Η σημερινή κράτηση είναι 300 ευρώ επί της συντάξεως. Δηλαδή το ποσό που λαμβάνει είναι 700 ευρώ στη σύνταξη ενώ τον μισθό τον λαμβάνει κανονικά.
  • Αυτό θα αντιστραφεί με το καινούργιο πλάνο. Η σύνταξη θα καταβάλλεται πλήρης ενώ θα υπάρχει κράτηση στο μισθό 120 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει πως σε μηνιαία βάση ο συγκεκριμένος υπάλληλος  και συνταξιούχος  θα έχει ένα όφελος 180 ευρώ. Αυτά τα 180 ευρώ θα έχουν την αντίστοιχη παρακράτηση φόρου και θα φορολογούνται σαν επιπλέον εισόδημα.

Β. Εάν κάποιος παίρνει  σύνταξη 900 ευρώ και εργάζεται ως μισθωτός και λαμβάνει αμοιβή 1.500 ευρώ  το μήνα:

  • Η σημερινή κράτηση από τα 900 ευρώ είναι στα 270 ευρώ  μηνιαίως. Δηλαδή το ποσό της σύνταξης του είναι από τα 630 ευρώ και ξεκινάει η σύνταξη του και παρακρατούν εκεί την εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη και τον φόρο.
  • Πλέον η εισφορά θα περάσει 15% επί του μισθού. Η κράτηση θα είναι 225 ευρώ και το όφελος θα  είναι 45 ευρώ σε μηνιαία βάση.

 

Ο κ. Ρίζος συνέχισε λέγοντας πως  «εάν παρακρατούν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων τη σχετική εισφορά από τους μισθωτούς εργαζόμενους τότε αυτό σημαίνει πως ο εργαζόμενος θα πρέπει να ενημερώσει τον εργοδότη του  ότι λαμβάνει σύνταξη ανοίγοντας έτσι και την πόρτα για την απόλυση του με καταβολή μειωμένης αποζημίωσης. Ενώ σήμερα μπορεί κάποιος  να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και να μην ενημερώνει τον εργοδότη, δηλαδή να λαμβάνει τα δύο ποσά χωρίς να εμπλέκεται  ο εργοδότης του. Η ενημέρωση του εργοδότη ότι ξεκινάει να λαμβάνει σύνταξη δημιουργεί τη δυνατότητα στον εργοδότη εφόσον η σύνταξη που λαμβάνει ο εργαζόμενος είναι πλήρης να τον απολύσει  καταβάλλοντας το 40% της αποζημίωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις  δημιουργείται πρόβλημα και το αρμόδιο  υπουργείο θα πρέπει να σκεφτεί και τη συνέχεια»

Τι εξετάζεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Επίσης μίλησε και για τους συνταξιούχους που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. «Δεν θα εμπλέκεται το εισόδημα που θα προκύπτει από την αυτοαπασχόληση για την ελεύθερη δραστηριότητα .Εδώ θα έχουμε μια προσαύξηση της εισφοράς με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει ο ελεύθερος επαγγελματίες. Και θα είναι 50% πάνω στην ασφαλιστική κατηγορία. Το πιθανότερο είναι να αφορά μόνο το κομμάτι της κύριας σύνταξης και θα προσαυξάνεται κατά 50% το κομμάτι της εισφοράς για την κύρια σύνταξη» είπε  και παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα:

Εάν κάποιος λαμβάνει σύνταξη 900 ευρώ και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και ασφαλίζεται στην 1η ασφαλιστική κλάση:

  • Σήμερα του παρακρατούνται 270 ευρώ από τη σύνταξη και ξεκινάει από τα 630 ευρώ .
  • Με το 50% της αύξησης της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης τη σύνταξη θα την λαμβάνει πλήρη χωρίς καμία επιβάρυνση. Ενώ το ποσό που θα καταβάλλει στον ΕΦΚΑ κάθε μήνα θα αυξηθεί και θα είναι επιπλέον 115 ευρώ, έχοντας ένα όφελος 155 ευρώ μηνιαίως από το ποσό που λαμβάνει από τη σύνταξη.

«Είναι ξεκάθαρο πως όποιοι επαγγελματίες επιλέγουν τη διαδικασία της συνταξιοδότησης  και παράλληλης άσκησης του επαγγέλματός τους πρέπει να επιλέξουν τη πρώτη ασφαλιστική κλάση. Και αυτό το λέμε καθώς τον Γενάρη θα ανοίξει το παράθυρο της επιλογής για όλες αυτές τις κατηγορίες  οι οποίες πρέπει να  κατέβουν στην πρώτη και κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία», συμπλήρωσε ο κ. Ρίζος.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.