Quantcast
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ποια είναι τα νέα σενάρια που εξετάζονται για το "πέναλτι" - enikonomia.gr
share

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ποια είναι τα νέα σενάρια που εξετάζονται για το “πέναλτι”

δημοσιεύτηκε:

Διάφορα σενάρια για το “πέναλτι ” σε εργαζόμενους συνταξιούχους φαίνεται πως επεξεργάζεται  η Νέα Δημοκρατία.

Μερικά από αυτά είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Το βασικό σενάριο

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί ένας πιο αναλογικός τρόπος μείωσης της σύνταξης σε όσους εξακολουθήσουν να εργάζονται. Δηλαδή το ” πέναλτι” να διαμορφώνεται ανάλογα με τις ημέρες που απασχολούνται οι συνταξιούχοι και όχι οριζόντια κατά 30% όπως ισχύει σήμερα. Έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότεροι συνταξιούχοι απασχολούνται λιγότερες από 25 ημέρες σε μηνιαία βάση. Με άλλα λόγια εξετάζεται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα με αναλογικότερες ποινές προκειμένου οι απώλειες στο εισόδημα του συνταξιούχου να είναι πολύ μικρότερες.

Δεύτερο σενάριο 

Ένα άλλο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αφορά τη μείωση του «πέναλτι» από το 30% στο 20% ή ακόμη και στο 15%. Για αυτό υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να εφαρμοστεί.

Ωστόσο η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να πάρει τις τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό.

Παράλληλα επισημαίνεται πως οι νόμιμοι συνταξιούχοι καταβάλλουν εισφορές που βάσει του νόμου θα πρέπει να προσμετρηθούν για την προσαύξηση της σύνταξής τους, ωστόσο στον ΕΦΚΑ δεν υπάρχει ακόμα το απαιτούμενο λογισμικό για να γίνει κάτι τέτοιο.  Πάντως οι προσαυξήσεις αυτές αναμένεται να υλοποιηθούν από το φθινόπωρο και μετά.

Τι ισχύει σήμερα

Σημειώνεται δε πως σήμερα η σύνταξη του ασφαλισμένου μειώνεται από τον ΕΦΚΑ είτε αυτός εργάζεται 5 ημέρες τον μήνα είτε ολόκληρο τον μήνα. Δηλαδή, όταν εργάζεται κάποιος  συνταξιούχος τότε μειώνεται κατά  30% η σύνταξή του, δηλαδή λαμβάνει το 70% της κύριας και της επικουρικής σύνταξηςΥπενθυμίζεται πως πρώτη παρέμβαση προς την κατεύθυνση της εφαρμογής ενός δικαιότερου συστήματος έγινε με τον νόμο Βρούτση που μείωσε την ποινή από 60% σε 30% και αυτή είναι οριζόντια για όλους ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης.

Το παράδειγμα 

Παρακάτω παρατίθεται ένα σχετικό παράδειγμα αναφορικά με το πέναλτι που επιβάλλεται σε εργαζόμενο συνταξιούχο.

Α. Με το πέναλτι του 30% ( ισχύον σύστημα)

Εάν κάποιος ασφαλισμένος παίρνει κύρια σύνταξη 650 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ σε μηνιαία βάση και εργαστεί για 10 ημέρες τον μήνα, τότε θα έχει μείωση στο εισόδημα της τάξεως του 30%. Συνεπώς θα πάρει κύρια σύνταξη 455 ευρώ και επικουρική 105 ευρώ, δηλαδή έχει μια απώλεια της τάξεως των 240 ευρώ.

Β. Πέναλτι ( με το νέο σύστημα) 

Εάν το ποσοστό του “πέναλτι”  του παραπάνω συνταξιούχου πέσει στο 10% για τις 10  εργάσιμες ημέρες, τότε η κύρια σύνταξη του θα μειωθεί κατά  65 ευρώ. Δηλαδή  αυτή θα διαμορφωθεί στα 585 ευρώ σε μηνιαία βάση και της επικουρικής σύνταξης θα μειωθεί κατά  15 ευρώ, θα λάβει δηλαδή 135 ευρώ. Συνολικά οι απώλειες θα ανέρχονται σε 80 ευρώ, έναντι 240 ευρώ με το ισχύον σύστημα

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.