Quantcast
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τι σημαίνει στην πράξη η αναλογική εισφορά στις αποδοχές αντί για πέναλτι - enikonomia.gr
share

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τι σημαίνει στην πράξη η αναλογική εισφορά στις αποδοχές αντί για πέναλτι

δημοσιεύτηκε:

Νέες διευκρινίσεις για την κατάργηση του  “πέναλτι” του 30%  στους εργαζόμενους συνταξιούχους έδωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην “Eφημερίδα των Συντακτών”.

« Επειδή έχουμε εντοπίσει ότι το 10% των απασχολουμένων συνταξιούχων έχει βρει δουλειά υπερβολικά καλά αμειβόμενη, εάν τους επιβάλουμε το 10% υπέρ ΕΦΚΑ θα προκύπτει απώλεια μεγαλύτερη από το 30% της κράτησης στη σύνταξής τους. Εκεί θα μπει μια ασφαλιστική δικλίδα, να μην πληρώνουν υπερ ΕΦΚΑ περισσότερο από το 30% που έχαναν » σημείωσε και πρόσθεσε πως «αυτοί που θα έχουν μεγάλο όφελος είναι οι χαμηλόμισθοι συνταξιούχοι».

Σημειώνεται δε πως θα υπάρξει διάταξη του υπουργείου Εργασίας για το θέμα αυτό που αναμένεται να συμπεριληφθεί  σε νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της οδηγίας «Περί διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας» το οποίο εκτιμάται πως θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο στη Βουλή.

Ενώ με συγκεκριμένο τρόπο αναμένεται να φορολογηθεί το εισόδημα των παραπάνω συνταξιούχων. Δηλαδή το εισόδημα που θα εισπράττει ο συνταξιούχος από την εργασία του και που θα δηλώνει θα πληρώνει ετήσιο φόρο, αλλά θα έχει και μία επιπλέον φορολόγηση, που θα εισπράττει η  ΑΑΔΕ και η οποία θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.

Tι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως σήμερα επιβάλλεται πέναλτι 30%  σε όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους  όσες ημέρες και αν εργαστούν. Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος συνταξιούχους απασχολούνταν για 15 ημέρες πλήρωνε πέναλτι 30% . Δηλαδή έχει μια απώλεια της τάξεως του 375 ευρώ. Σημειώνεται δε πως με τον νόμο Βρούτση η ποινή πριν πάει στο 30% ήταν στο 60% οριζόντια για όλους ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή ακόμη και να εργαζόταν μία ημέρα τον μήνα ο συνταξιούχος πλήρωνε «πέναλτι» που ισοδυναμούσε με το 1/3 της σύνταξης.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.