Quantcast
Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν - ΕΚΤ για το σκάνδαλο φοροαπάτης Cum Ex - enikonomia.gr
share

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν – ΕΚΤ για το σκάνδαλο φοροαπάτης Cum Ex

δημοσιεύτηκε:

Ερώτηση προς τη Κομισιόν και την ΕΚΤ κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή το ευρωπαϊκό σκάνδαλο φοροαπάτης Cum Ex που ξέσπασε πρόσφατα και το οποίο απλώνεται μέχρι στιγμής σε 11 χώρες και φαίνεται ότι έχει κοστίσει περισσότερα από 55 δισ. ευρώ σε δημόσια ταμεία.

Η ερώτηση προς την Κομισιόν θα συνοδευτεί από αντίστοιχη ερώτηση και προς την ΕΚΤ, ενώ ήρθε σε συνέχεια της πρότασης του κ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να συζητηθεί εκτάκτως το θέμα ενώπιον της Κομισιόν και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Η πρόταση έγινε δεκτή από όλους τους ευρωβουλευτές σχεδόν ομόφωνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικαλούμενος τη μέχρι στιγμής έρευνα, αναφορικά με την πάγια πρακτική μεγάλων εταιρειών να ανταλλάσσουν μέσω μεγάλων τραπεζών μετοχικά πακέτα και έπειτα να ζητούν πολλαπλές επιστροφές φόρων, κάνει λόγο για τα πραγματικά θύματα αυτής της υπόθεσης, τους πολίτες.

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Παπαδημούλης ζητεί από την Κομισιόν συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να ερευνήσει τις αιτίες και το μέγεθος της ζημιάς, καθώς και να αντιμετωπίσει άμεσα το σκάνδαλο.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει στοιχεία αναφορικά με τις «ποινές που προβλέπονται για περιπτώσεις μελών ΔΣ, τα οποία είχαν ευθύνη για τη διαμόρφωση των πρακτικών αυτών».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν

Με βάση μια πρώτη έρευνα των γερμανικών αρχών αλλά και μεγάλη δημοσιογραφική διακρατική έρευνα (Cum Ex files) υπάρχει ισχυρή ένδειξη ότι 55 δισ. ευρώ κρατικών πόρων κλάπηκαν από τα δημόσια ταμεία 11 κρατών-μελών, μέσω της μεθόδου της φοροαπάτης, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους πολίτες. Σκοπός της απάτης φαίνεται ότι ήταν η απόκρυψη της ταυτότητας των πραγματικών ιδιοκτητών μετοχών, μέσω ανταλλαγής μερισμάτων με άλλα χωρίς δικαιώματα μερίσματα. Αποτέλεσμα ήταν η πρόσβαση και τελικά καταβολή πολλαπλής επιστροφής φόρων. Μόνο στη Γερμανία η ζημιά υπολογίζεται ότι ίσως φτάσει τα 30 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα Maple Bank ήδη έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Κομισιόν:

1. Σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει η Κομισιόν για να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο φοροαπάτης με την μέθοδο Cum Ex; Έχει ερευνήσει τις αίτιες και το μέγεθος της ζημιάς;

2. Τι ποινές προβλέπονται για περιπτώσεις μελών του ΔΣ των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο τραπεζών, τα οποία είχαν ευθύνη για την διαμόρφωση των πρακτικών αυτών;

3. Τι πήγε στραβά στους κοινούς Ευρωπαϊκούς Κανόνες, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, στους οποίους υπόκεινται οι εν λόγω ανταλλαγές μετοχών, και τελικά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν αυτή την πρακτική; Τι σκοπεύει να κάνει άμεσα για να καλυφθούν τυχόν νομοθετικά κενά;


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.