Quantcast
ΕΣΜ: Μετά το 2014 άρχισε να επιδεινώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας - enikonomia.gr
share

ΕΣΜ: Μετά το 2014 άρχισε να επιδεινώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι το φθινόπωρο του 2014, η οικονομία της Ελλάδος είχε σταθεροποιηθεί, καταγράφοντας θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Ωστόσο, έκτοτε, η ανοδική πορεία έχει ανακοπεί, ενώ δεν έχει υπάρξει αξιολόγηση από τους θεσμούς, λόγω έλλειψης προόδου από το καλοκαίρι του 2014.

Αυτό αναφέρεται στη σημερινή ετήσια έκθεσή του ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ESM), ειδικά για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα αποσκοπούσαν στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, την αναδιάρθρωση και σταθεροποίηση του συστήματος χρηματοδότησης και τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω μιας φιλόδοξης διαρθρωτικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Μέχρι το φθινόπωρο του 2014, η οικονομία της Ελλάδος είχε σταθεροποιηθεί, μετά από επιτυχή δημοσιονομική προσαρμογή.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχασε τον βηματισμό της, με την ανάγκη πλέον να υπάρξει σαφής και αξιόπιστη πορεία προς τα εμπρός να είναι επιτακτική.

Μόνο έτσι μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και να επιστρέψει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέρει ο ESM.

Σύμφωνα με τον ESM, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουν λάβει αρκετά μέτρα για να διευκολύνουν τους όρους δανεισμού της Ελλάδας και να την υποστηρίξουν στην εξυπηρέτηση του χρέους της, κυρίως μέσω του Χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης και της μεγαλύτερης διάρκειας αποπληρωμής.

Το πρώτο ευρωπαϊκό μέσο βοήθειας, που είναι γνωστό ως μηχανισμός Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF), ο οποίος τροποποιήθηκε τον Ιούνιο του 2011,προέβλεπει παράταση της διάρκειας ωριμότητας του χρέους κατά πέντε έτη, σε συνολικά 10 χρόνια, και περίοδο χάριτος που επιμηκύνθηκε έως τα 4,5 χρόνια, από 3 χρόνια προηγούμενος.

Το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης, στο 2% κατά τα τρία πρώτα έτη και εν συνεχεία στο 3%.

Αυτή η αλλαγή, η οποία αντικαταστάθηκε από τη δεύτερη τροπολογία το Μάρτιο του 2012, όπου οι διάρκειες επεκτάθηκαν σε 15 χρόνια, η περίοδος χάριτος αυξήθηκε επιπλέον 10 χρόνια, και το περιθώριο μειώθηκε περαιτέρω κατά 150 μονάδες βάσης πάνω στο σύνολο της περιόδου.

Τον Νοέμβριο του 2012, το δεύτερο πακέτο ελληνικής οικονομικής βοήθειας περιελάμβανε επιπλέον ελάφρυνση του χρέους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.