Quantcast
ΕΣΠΑ: Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις - Ποιες αφορά και πού μπορούν να κάνουν αιτήσεις - enikonomia.gr
share

ΕΣΠΑ: Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις – Ποιες αφορά και πού μπορούν να κάνουν αιτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Από σήμερα, Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) για την επιχορήγηση επιχειρήσεων του κλάδου της γούνας και συναφών ειδών.

Πρόκειται για την δράση του ΕΣΠΑ που φέρει τον τίτλο «Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν» επίσης επισημαίνεται πως μετά τη  λήξη της ημερομηνίας και ώρας της ηλεκτρονικής υποβολής των Αιτήσεων Χρηματοδότησης, δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή αίτησης.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Α. Η ΔΡΑΣΗ 

Η Δράση θα χρηματοδοτηθεί με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ REACT EU)—από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΑ 1191/1 και θα ενταχθεί στο Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”, στον Άξονα Προτεραιότητας 06 (ΕΤΠΑ React EU) «Στήριξη της αποκατάστασης των συνεπειών της κρίσης λόγω της πανδημίας COVID-19», στο Θεματικό Στόχο 13 «Στήριξη της αποκατάστασης των συνεπειών της κρίσης στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 και προετοιμασία μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής ανάκαμψης της οικονομίας», στην επενδυτική προτεραιότητα 13i «Στήριξη της αποκατάστασης των συνεπειών της κρίσης στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 και προετοιμασία μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής ανάκαμψης της οικονομίας» και συμβάλλει στον Ειδικό Στόχο 6.1 «Στήριξη της αποκατάστασης των συνεπειών της κρίσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας, λόγω της πανδημίας COVID-19».

Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της πρόσκλησης, ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε  17 εκατομμύρια ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με πόρους του ΕΠΑΝΕΚ και τρία  εκατομμύρια ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις με αμιγώς εθνικούς πόρους.

Β.ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 

Δικαιούχος της Δράσης είναι ο ΕΦΕΠΑΕ, ως ο φορέας που χορηγεί την ενίσχυση στους λήπτες της ενίσχυσης, σύμφωνα με την παρ. 10α του άρθρου 2 του Καν. (ΕΕ) 1303/2013, όπως ισχύει.

Ωφελούμενοι της Δράσης, ήτοι επιχειρήσεις που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Δράσης, είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας και συναφών ειδών (όπως εξειδικεύονται ακολούθως στο άρθρο 6 της Πρόσκλησης, βάσει των ΚΑΔ), ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα και πληρούν τα αναφερόμενα στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.

Γ.ΚΑΔ

Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ σε τουλάχιστον έναν εκ των οποίων πρέπει να δραστηριοποιείται η προς ενίσχυση επιχείρηση είναι οι εξής:

Δ.  Ο ΑΦΜ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ), για τον υπολογισμό της αναλογούσας δημόσιας χρηματοδότησης ως κατ’ αποκοπή ποσό (lump sum), για την παροχή ρευστότητας και την κάλυψη μελλοντικών αγορών πρώτων υλών και επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών, λαμβάνεται υπ’ όψιν το άθροισμα το άθροισμα των ποσών των πεδίων:

  • 102 (Αγορές εμπορευμάτων χρήσης (καθαρό ποσό)),
  • 202 (Αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης (καθαρό ποσό)),
  • 581 (Παροχές σε εργαζόμενους),
  • 585 (Διάφορα λειτουργικά έξοδα)
  • και 587 (Αποσβέσεις) του φορολογικού εντύπου Ε3 του 2019.

Επί του ως άνω προσδιορισθέντος αθροίσματος το οποίο αποτελεί το ύψος των συνολικών δηλωθέντων εξόδων, εφαρμόζεται οριζόντιο ποσοστό 50%.

Η καταβολή της επιχορήγησης θα διατεθεί στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) ΕΕ) 2022/428 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Μαρτίου 2022 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία με βάση το Καθεστώς Ενίσχυσης SA.103457 (2022/N)/05.08.2022 και την εγκεκριμένη Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.

Ε.ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Η καταβληθείσα δημόσια χρηματοδότηση με τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού, προορίζεται για την παροχή ρευστότητας και την κάλυψη μελλοντικών αγορών πρώτων υλών και επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών και ειδικότερα για περίοδο 6  μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης χρηματοδότησης της επιχείρησης.

Η πρόσκληση της Δράσης να δημοσιευθεί στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και να αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ http://www.antagonistikotita.gr, του ΕΣΠΑ https://www.espa.gr και του ΕΦΕΠΑΕ http://www.efepae.gr.

Αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση παρέχονται από τον ΕΦΕΠΑΕ και τις Περιφερειακές Μονάδες του, καθώς και από το Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ, Δραγατσανίου 8, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα, τηλεφωνική ενημέρωση στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση και email επικοινωνίας [email protected]

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.