Quantcast
ΕΣΠΑ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

ΕΣΠΑ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 12 μ.μ. τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, www.opske.gr για την υποβολή των επιχειρήσεων που επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δημιουργήσουν οι παραπάνω το «προφίλ» τους στην πλατφόρμα  προκειμένου να μπορέσουν να  υποβάλλουν τις προτάσεις τους στις δράσεις που αναμένεται να προκηρυχθούν άμεσα.

Σημειώνεται δε πως ο στόχος του ΟΠΣΚΕ είναι να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο διαχείρισης όλων των δράσεων κρατικών ενισχύσεων και ήσσονος σημασίας καθώς και παρεμβάσεων της ΣΣ ΚΑΠ συγχρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία μέτρων ενίσχυσης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 αλλά και προγράμματα, δράσεις ή έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και τον τακτικό προϋπολογισμό, από το στάδιο Υποβολής Προτάσεων έως και τον Έλεγχο Μακροχρόνιων Υποχρεώσεων των ενισχυόμενων δικαιούχων.

Το ΟΠΣΚΕ εγγυάται τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, προωθώντας την υγιή επιχειρηματικότητα και, μέσω αυτής, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Πολύ πιο σύγχρονο από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίστηκε επιτυχώς τις δράσεις της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου, το αναβαθμισμένο ΟΠΣΚΕ εξασφαλίζει διασύνδεση με τις πλατφόρμες δημοσίων δεδομένων (taxis, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ο.κ.) ενώ υπολογίζεται να υποδεχτεί τουλάχιστον 400.000 επενδυτικά σχέδια. Το νέο ΟΠΣΚΕ έχει στον πυρήνα της λογικής του τη διευκόλυνση του υποψήφιου Επενδυτή / δικαιούχου.

Οι δικαιούχοι

Το  ΟΠΣΚΕ θα αξιοποιήσει το σύνολο των διαλειτουργικοτήτων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου προκειμένου να είναι ελάχιστη η οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων που θα  υποβάλουν τα στοιχεία.

Τις  πρώτες αιτήσεις/ επενδυτικά σχέδια που θα υποδεχτεί η νέα πλατφόρμα αφορούν στην πρώτη δράση του ΕΣΠΑ 2021-2027 που φέρει τον τίτλο  «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» και που έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους  300 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος Ιανουαρίου θα προκηρυχθεί η προδημοσίευση του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα. Ενώ τέλος του πρώτου τριμήνου θα “τρέξει” η δεύτερη δράση για την Πράσινη μετάβαση που έχει προϋπολογισμού ύψους 700 εκατ. ευρώ .

Πώς θα υποβάλετε αίτηση – Βήμα – βήμα η διαδικασία

Τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στο opske.gr με τους κωδικούς taxisnet. Αλλά υπάρχει η δυνατότητα και με κωδικούς ΟΠΣΚΕ για τους πολίτες που δεν έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό γίνονται σαφείς οι ρόλοι, οι σύμβουλοι που θα τους ανατεθεί η υποβολή αίτησης από κάποιες εταιρείες θα μπορούν να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέσω του δικού τους προφίλ ως συμβούλων.

Στην περίπτωση εισόδου με κωδικούς taxisnet η ενημέρωση των στοιχείων γίνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο χρήστης να καταχωρίσει τα στοιχεία του.

Με τη νέα λειτουργία ανάθεσης ενεργειών καθίσταται εύκολο τόσο για το δικαιούχο όσο και για τον σύμβουλο να παρακολουθεί τις ενεργές σχέσεις που έχει στις δράσεις κρατικών ενισχύσεων ενισχύοντας τη διαφάνεια στην υποβολή προτάσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.