Quantcast
Εστίαση: Πότε θα χορηγηθούν τα χρήματα για τα «πρώτα έξοδα» - Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα - enikonomia.gr
share

Εστίαση: Πότε θα χορηγηθούν τα χρήματα για τα «πρώτα έξοδα» – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

δημοσιεύτηκε:

Μπορεί οι επαγγελματίες της εστίασης να ανέβασαν ρολά -έπειτα από έξι μήνες με την ταμπελίτσα «κλειστόν» έξω από τo κατάστημά τους- όμως ελάχιστοι είχαν «ζεστό χρήμα» για να καλύψουν τις πρώτες τους προμήθειες: Η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα εξασφάλιζαν τα περιβόητα κεφάλαια επανεκκίνησης δεν θα ανοίξει σήμερα όπως αναμενόταν και όλα δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί… από βδομάδα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Με άδεια ταμεία και… υποσχετικές στους προμηθευτές αναγκάστηκε να ανοίξει η εστίαση: Έπειτα από έξι μήνες απραξίας και χωρίς να υπάρχει στο ταμείο τα απαραίτητο ρευστό οι επαγγελματίες του κλάδου άρχισαν ξανά να λειτουργούν.

Πότε θα εκταμιευτούν τα «δώρα» του Κράτους για την εστίαση
Το Κράτος είχε υποσχεθεί πως θα κάνει «δώρο» τα πρώτα έξοδα με την μορφή επιχορηγήσεων μέσω «ειδικού» προγράμματος στην εστίαση, όμως ούτε η απαραίτητη πλατφόρμα είναι έτοιμη να «ανοίξει», αλλά και τα ποσά που θα εξασφαλίσει μέσα από αυτή την διαδικασία κάθε επαγγελματίες θα καθυστερήσουν να μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Ανεξάρτητα λοιπόν από το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα –κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες λίγες μέρες- έτσι και αλλιώς η εκταμίευση των επιχορηγήσεων για τα έξοδα των πρώτων μηνών επαναλειτουργίας θα… πάρει χρόνο. Υπολογίζεται πως θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας –ίσως και περισσότερο- αναμονής για να μπουν τα περιβόητα κεφάλαια επανεκκίνησης στα ταμεία των επιχειρήσεων της εστίασης, από την ημέρα που θα γίνει η σχετική αίτηση.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα 100.000 ευρώ
Σε κάθε περίπτωση η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων που αφορούν στις επιχορηγήσεις για τα «πρώτα έξοδα» γίνεται προσπάθεια να ανοίξει μέσα στα επόμενα 24ωρα. Οι επαγγελματίες θα μπορούν να διεκδικήσουν τα ποσά που τους αναλογούν μέσα από τo www.ependyseis.gr Η συγκεκριμένη δράση θα είναι ανοιχτή για αιτήσεις έως 31 Ιουλίου ώστε να έχουν δικαίωμα να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές.
Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και νεοσύστατες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα όσες θα έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης. Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης.

Πώς θα χρηματοδοτηθούν και επιχειρήσεις franchise
Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού της:
[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Δεν επιστρέφονται τα 100.000 ευρώ
Αυτό το «δώρο» από το Κράτος μάλιστα που αγγίζει ποσά έως και 100.000 ευρώ δεν θα επιστραφεί στο Κράτος, καθώς πρόκειται για επιχορήγηση. Αυτά τα ποσά θα χορηγηθούν μάλιστα για τα έξοδα των πρώτων δύο-τριών μηνών, έως ότου οι επιχειρήσεις σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Η ενἰσχυση αυτή δεν θα καλύπτει ζημιές, αλλά την αγορά πρώτων υλών και θα αφορά σε επιχειρήσεις εστίασης που παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Το ποσό της επιχορήγησης διαμορφώνεται μέχρι και το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019 με πλαφόν το ποσό των 100.000 ευρώ, που μάλιστα όπως προαναφέρθηκε δεν θα είναι επιστρεπτέο προς το κράτος. Η μόνη υποχρέωση των επιχειρηματιών της εστίασης θα είναι μέχρι τις 31/12/2021 να έχουν παρουσιάσει τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών.

Κριτήρια ένταξης στις επιχορηγήσεις των 100.000 ευρώ
Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:
· Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
· Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
· Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
· Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020
· Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.