Quantcast
Εταιρείες πιστώσεων: Τι είναι και πώς θα λειτουργήσουν - Βαριά πρόστιμα για παραβάσεις από τους servicers - enikonomia.gr
share

Εταιρείες πιστώσεων: Τι είναι και πώς θα λειτουργήσουν – Βαριά πρόστιμα για παραβάσεις από τους servicers

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εταιρείες πιστώσεων σχετικά με τα κόκκινα δάνεια έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο MEGA. «Μέσα στο νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε χθες στο υπουργικό συμβούλιο υπάρχει μια πρόβλεψη για επέκταση λειτουργίας των λεγόμενων εταιρειών παροχής πιστώσεων. Είναι οι ίδιες εταιρείες. Ουσιαστικά μιλάμε για ανώνυμες εταιρείες που έχουν την έδρα τους υποχρεωτικά στην Ελλάδα και οι οποίες εποπτεύονται πάρα πολύ στενά από την Τράπεζα της Ελλάδας και έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πιστώσεις σε πολίτες, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με συγκεκριμένους όρους και υποχρεώσεις»  είπε ο κ.Τσάπαλος εξηγώντας τον τρόπο  που θα λειτουργήσουν οι μεσίτες πιστώσεων.

Ξεκαθάρισε δε πως οι εταιρείες αυτές δεν «είναι funds αλλά είναι ανώνυμες που εδρεύουν στην Ελλάδα και που έχουν ως κύριο σκοπό να παρέχουν πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Στην ουσία είναι ένας εναλλακτικός τρόπος πιστώσεων  για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τους βοηθούν να αναχρηματοδοτήσουν επίσης και τα δάνεια».

Και συνέχισε λέγοντας πως «ήδη από το 2014 υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά μόνο για καταναλωτικά δάνεια. Εμείς με τον νόμο που φέρνουμε δίνουμε τη δυνατότητα σε τέτοιες επιχειρήσεις να επεκταθούν και στα υπόλοιπα δάνεια (δηλαδή σε στεγαστικά και σε επιχειρηματικά) με αυστηρές προϋποθέσεις, δίνοντας μια λύση σε πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που για Χ και Ψ λόγους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό σήμερα και αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης ».

Με τι επιτόκιο θα δανείζουν οι εταιρείες πιστώσεων

Επίσης ρωτήθηκε με τι επιτόκιο θα δανείζουν αυτές οι εταιρείες.  «Είναι επιτόκιο ανταγωνιστικό του τραπεζικού συστήματος. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει η αγορά» απάντησε και ανέφερε πως  αυτές οι εταιρείες είναι πιο ευέλικτες  «ούτως ώστε να παρέχουν πιστώσεις ακόμη και σε κάποιες επιχειρήσεις/ φυσικά πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν προβλήματα πληρωμής των δανείων τους άρα και ήταν στον Τειρεσία. Οι εταιρίες όμως αυτές θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.  Επομένως λειτουργούν με όρους αγοράς και φυσικά με ένα ανταγωνιστικό επιτόκιο ». Και επεσήμανε πως αυτό είναι «πάρα πολύ σημαντικό γιατί είναι ένας εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης που παράλληλα λειτουργεί ανταγωνιστικά στις τράπεζες »

Όσον αφορά στο εάν οι τράπεζες θα αναγκαστούν να ρίξουν τα επιτόκια λόγω των εταιρειών αυτών είπε, πως θα γίνει αυτό, «θα  προσφέρουν περισσότερα προϊόντα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις ούτως ώστε να ανταγωνιστούν αυτές τις εταιρείες οι οποίες σιγά σιγά και με την νομοθετική που παίρνουμε τώρα θα αρχίσουν και να μεγαλώνουν …να πολλαπλασιάζονται »

Στην ερώτηση εάν ένα απλό φυσικό πρόσωπο μπορεί να δώσει δάνειο χωρίς να επιτηρείται από την τράπεζα απάντησε πως αυτό δεν γίνεται. «Εκεί πηγαίνουμε σε άλλου είδους εταιρείες και τοκογλυφικές πρακτικές οι οποίες προφανώς και απαγορεύονται και δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στον σχετικό νόμο που φέρνουμε» σημείωσε και εξήγησε τη διαδικασία για να κάνει κανείς μια ανώνυμη εταιρεία και να δανείσει χρήματα σε κάποιον.

«Εφόσον φτιάξει κάποιος αυτή την ανώνυμη εταιρία και αυτό εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας, έχει την ανάλογη κεφαλαιακή επάρκεια, έχει έδρα στην Ελλάδα και κάνει αυτή τη δουλειά ως κύριο αποκλειστικό σκοπό τότε μπορεί να παρέχει δάνειο αλλά οι προϋποθέσεις είναι πάρα πολύ αυστηρές, είναι διεθνή πρότυπα. Αυτό δεν το κάνουμε από μόνοι μας καθώς σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιες εταιρίες» συμπλήρωσε.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Κόκκινα δάνεια: Πότε θα κατατεθεί το νέο σχέδιο νόμου

Για το θέμα των κόκκινων δανείων μίλησε νωρίτερα ο κ. Τσάπαλος και στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».  «Ουσιαστικά, με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας που θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή τον επόμενο μήνα, οι servicers, δηλαδή οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια των δανειοληπτών, θα λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες και με τους ίδιους τρόπους επικοινωνίας και συμπεριφοράς με αυτούς των τραπεζών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής ο δανειολήπτης που έχει ένα κόκκινο δάνειο και είναι στον servicer το δάνειό του και είναι ένα βήμα ενδεχομένως και πριν τον πλειστηριασμό το δάνειό του και η κατοικία του, θα έχει δικαιώματα ενημέρωσης, θα έχει δικαιώματα πληροφόρησης, θα ξέρει μέσα από μια πλατφόρμα που υποχρεούται ο κάθε servicer να φτιάξει, ποιο είναι το ύψος του δανείου του, το δοσολόγιό του, το επιτόκιο του. Κάθε φορά που θα θέλει να ενημερωθεί από αυτές τις εταιρείες θα μπορεί να το κάνει είτε τηλεφωνικά είτε ψηφιακά. Και αν δεν τα κάνουν όλα αυτά οι servicers, ερχόμαστε και τους επιβάλλουμε πρόστιμο έως 500.000 ευρώ. Αλλά ακόμα κι αν υποτροπιάσουν, μέχρι και δυνατότητα να κλείσει, να αρθεί η άδεια λειτουργίας τους, στην ουσία είναι οι πλέον αυστηρές ποινές που μπορούν να επιβληθούν σε αυτές τις επιχειρήσεις, αυτές τις εταιρείες. Και ερχόμαστε με αυτόν τον νόμο να το κάνουμε πράξη».

Όσον αφορά στο εάν οι τράπεζες μετέφεραν έναν όγκο κόκκινων δανείων σε ένα καινούργιο σχήμα που θα ήταν πιο λειτουργικό να διαχειριστεί και τελικά αυτό το καινούριο σχήμα θα είναι πάλι τράπεζα ο κ.  Τσάπαλος  είπε πως  «θα λειτουργεί σαν τράπεζα, δεν θα είναι ακριβώς όπως η τράπεζα, θα έχει όμως τους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών. Δηλαδή δεν γίνεται εν έτει 2023 και ενώ έχουν μεταφερθεί όλα αυτά τα δάνεια από τις τράπεζες στους servicers, οι servicers να μην παρέχουν έστω την ελάχιστη πληροφόρηση σε σχέση με τις δανειακές μου υποχρεώσεις. Υπάρχουν άνθρωποι αυτή τη στιγμή οι οποίοι αγωνιούν και αγανακτούν γιατί δεν μπορούν να μάθουν τη δόση του δανείου τους, δεν μπορούν να μάθουν το ύψος του δανείου τους, να τρέχουν οι μέρες, να τρέχουν οι τόκοι και στο τέλος να φτάνουν και να ενημερώνονται καθυστερημένα ότι χρωστούν ένα τεράστιο ποσό που δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Όλο αυτό προσπαθούμε να θεραπεύσουμε, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, γίνεται τώρα και θα γίνει με τους πλέον αυστηρούς όρους».

Σε ερώτηση αν θα μπορούν να δίνουν και δάνεια οι servicers o κ. Τσάπαλος είπε ότι υπάρχει μία πρόβλεψη και μια δυνατότητα σε μια τέτοια επιχείρηση να δίνει δάνεια προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν παλαιότερα με ελκυστικά επιτόκια για κάποιον προκειμένου να πάρει αυτό το δάνειο από την εταιρεία αυτή.

«Επειδή δεν θέλουμε να βρεθεί εγκλωβισμένος ο δανειολήπτης μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο, φέρνουμε μια ακόμα πρόβλεψη που είναι η ίδρυση μη τραπεζικών ιδρυμάτων, ούτως ώστε να παρέχουν κι αυτοί πιστώσεις σε επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα. Να μπορούν δηλαδή κάποιες εταιρείες ειδικού σκοπού που κάνουν αυτή τη δουλειά παρέχουν πιστώσεις να παρέχουν και σε φυσικά και σε νομικά πρόσωπα δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο προφανώς γιατί διαφορετικά δεν θα έχουν κέρδος και δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά σε σχέση με τις τράπεζες. Αυτό θα δώσει μια διέξοδο σε πολίτες οι οποίοι αντικειμενικά σήμερα δεν μπορούν να έχουν χρηματοδότηση και δανειοδότηση από το τραπεζικό σύστημα για να μπορούν μεταξύ άλλων να αναχρηματοδοτήσουν και το δάνειο που είχαν στο παρελθόν».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.