Quantcast
ΕΤΕΑ: Ρευστοποίησε 571 εκατ. ευρώ για να αποφύγει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις - enikonomia.gr
share

ΕΤΕΑ: Ρευστοποίησε 571 εκατ. ευρώ για να αποφύγει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Οι μειώσεις που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις την τρέχουσα χρονιά, όχι μόνο δεν ήταν αρκετές, αλλά, εάν το ΕΤΕΑ δεν ρευστοποιούσε 571 εκατ. ευρώ από το κεφάλαιό του, θα χρειάζονταν και άλλες.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση του προϋπολογισμού για το νέο έτος, που κατέθεσε η διοίκηση του Ταμείου, από την οποία διαπιστώνεται ότι και το 2017, το ΕΤΕΑ αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα ύψους 117 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι από την 1.1.17 το ταμείο θα μετονομαστεί σε ΕΤΕΑΕΠ, επειδή θα απορροφήσει και τους τομείς που χορηγούν εφάπαξ βοήθημα.

Για να αποφευχθεί λοιπόν ένας νέος κύκλος περικοπών στις επικουρικές συντάξεις ή στα εφάπαξ, η διοίκηση προσανατολίζεται να κάνει και πάλι χρήση των αποθεματικών του ταμείου. Αποθεματικά, τα οποία με την έλευση των Τομέων Πρόνοιας ίσως να αυξηθούν αλλά σίγουρα δεν είναι ατελείωτα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι κινητές, αλλά και οι ακίνητες αξίες του ΕΤΕΑΕΠ θα προσεγγίζουν σε λίγες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης τα 2 δισ. ευρώ.

Όμως, εάν δεν αυξηθούν τα τρέχοντα έσοδα του Ταμείου, όσο καταγράφονται ελλείμματα ακόμα και με αυτό το μειωμένο ύψος επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, τόσο οι περικοπές θα έρχονται πιο κοντά. Άλλωστε, η κρατική ενίσχυση είναι πια παρελθόν, συνεπώς το Ταμείο έχει να διαλέξει ανάμεσα στη ρευστοποίηση της περιουσίας του και στις περικοπές για να επιβιώσει.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.