Quantcast
EurActiv: Ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν ξεσπάσει η «τέλεια καταιγίδα» για την Ευρώπη - enikonomia.gr
share

EurActiv: Ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν ξεσπάσει η «τέλεια καταιγίδα» για την Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Το αποτέλεσμα του ολλανδικού δημοψηφίσματος ήταν το τελευταίο από μια σειρά ανατροπών για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η δεύτερη εβδομάδα του Απρίλη θα μείνει στη μνήμη όλων ως εκείνη κατά την οποία όλα τα μέτωπα της «πληγωμένης» από την πολύπλευρη κρίση Ευρώπης άρχισαν να ανοίγουν.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του EurActiv όταν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν τη εμπορική συμφωνία ένωσης της Ε.Ε- Ουκρανίας στις 6 Απρίλη, η εβδομάδα για τους Ευρωπαίους είχε ήδη ξεκινήσει στραβά. Στην πραγματικότητα αυτή η εβδομάδα ίσως είναι από τις χειρότερες για την Κομισιόν από τότε που ανέλαβε ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Στις 4 Απρίλη «έσκασε» το σκάνδαλο των Panama Papers με τις διαρροές των εγγράφων που αποκάλυψαν πως οι πλούσιοι μπορούν να βρουν χιλιάδες τρόπους για να εκμεταλλευθούν μυστικούς φορολογικούς παραδείσους, αποκομίζοντας κέρδη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, την ίδια ημέρα, η Κομισιόν είχε να αντιμετωπίσει το θέμα των υποκλοπών των συνομιλιών ανάμεσα στον Τόμσεν και τη Βελκουλέσκου για την Ελλάδα που αποκάλυψαν τα WikiLeaks. Σε ένα άλλο μέτωπο, την ίδια ημέρα, ξεκινούσε η εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία για το προσφυγικό. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή και έντονη κριτική για τις νομικές και ηθικές διαστάσεις αυτής.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα, σύμφωνα με το EurActiv την Τετάρτη. Υπήρχε η ψηφοφορία των Ολλανδών σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε.- Ουκρανίας αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το χάσμα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους πολίτες.

Στο μεταξύ η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται ακόμη σε κρίση, με 22 εκατ. ανθρώπους άνεργους και με στοιχεία αδύναμης ανάπτυξης, όπως παραδέχτηκε και ο Γιούνκερ σε συνέδριο. «Πρέπει να βελτιώσουμε τα πράγματα» παραδέχτηκε ο Γιούνκερ. Όμως, παρόλο τις αμέτρητες φωνές για αναθεώρηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρώπης, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επιμένει σε «δημοσιονομική προσαρμογή, δομικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις».

Η Ε.Ε. έχει να διαχειριστεί μαζί με την οικονομική κρίση και την τρομοκρατική απειλή. Ο Γιούνκερ είπε στην τελευταία Σύνοδο της Ε.Ε. το 2015 ότι «δεν έχει ψευδαισθήσεις για την επόμενη χρονιά». Τα σημάδια της Μεγάλης Ύφεσης, της προσφυγικής κρίσης, της Σένγκεν, της τρομοκρατικής απειλής, του ελληνικού ζητήματος και του κινδύνου του Brexit αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις για τους σημερινούς ηγέτες που θα κρίνουν και το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Η Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τις μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε» είπε ο Γκι Φερχόφστααντ. Για ορισμένους, μεταξύ των οποίων και ο Φερχόφστααντ είναι η μεγάλη ώρα «για μια άλλη Ευρώπη». Ωστόσο πολλοί διαφωνούν.

Το άρθρο καταλήγει πως «είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ξεσπάσει η τέλεια καταιγίδα».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.