Quantcast
Eurobank: Σε άνοδο η απασχόληση, σε πτώση η παραγωγικότητα - enikonomia.gr
share

Eurobank: Σε άνοδο η απασχόληση, σε πτώση η παραγωγικότητα

δημοσιεύτηκε:

Η απασχόληση έχει αυξηθεί στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες αλλά όχι και η παραγωγικότητα της εργασίας, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Eurobank.

Οι συνολικές ώρες απασχόλησης σημείωσαν άνοδο για τέταρτο συνεχές τρίμηνο, δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ανάπτυξη. Η αύξηση της απασχόλησης ήταν 3,5% στο τρίτο τρίμηνο 2015 κάτι που προήλθε από την ενίσχυση της απασχόλησης (σε όρους ατόμων) 1,88% και από την αύξηση των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο κατά 1,62%. Από την άλλη πλευρά όμως τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά για την παραγωγικότητα.

Όμως, η ετήσια μεταβολή της παραγωγικότητας της εργασίας, δηλαδή του πραγματικού ΑΕΠ ανά ώρα απασχόλησης, διαμορφώθηκε στο -4,42% το 3ο τρίμηνο 2015 (από -1,04% το 2ο τρίμηνο 2015).

Αυτή η αρνητική μεταβολή είναι η τρίτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί από την αρχή της ελληνικής ύφεσης, δηλαδή από το δεύτερο τρίμηνο το 2008.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, δηλαδή αναλύοντας τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας υπό το πρίσμα της προσφοράς,”παρατηρούμε ότι η ύφεση του 3ου τριμήνου 2015, κατά -0,92%, ήταν προϊόν μείωσης της παραγωγικότητας της εργασίας και όχι συρρίκνωσης των ωρών απασχόλησης” αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας. Οι ώρες εργασίας που κατέγραψαν άνοδο, αντιστάθμισαν σε σημαντικό βαθμό μια μεγαλύτερη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.