Quantcast
Eurobank: Σε οκτώ χρόνια ξανά το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2007 - enikonomia.gr
share

Eurobank: Σε οκτώ χρόνια ξανά το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2007

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν το 2007 μόνο εάν η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς από 3,5% έως 5,5% τα επόμενα 5 έως 8 χρόνια, διατυπώνει η Eurobank σε νέα της ανάλυση.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναφέρουν πως το έτος 2014 σηματοδοτεί την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Και προσθέτουν πως η επιστροφή του πραγματικού ΑΕΠ, μέσα στα επόμενα 5 – 8 χρόνια, στο επίπεδο που είχε το 2007, απαιτεί την επίτευξη ενός μέσου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης της τάξης του 3,5% – 5,5%.

«Όταν συγκρίνουμε τη χρονολογική σειρά του ελληνικού πραγματικού ΑΕΠ με τη διαχρονική τάση του 2%, παρατηρούμε πως η ελληνική οικονομία πολύ δύσκολα θα προσεγγίσει το μονοπάτι που θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει εάν δεν συνέβαινε η παρούσα ύφεση» αναφέρει η Eurobank.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, ακόμα και στο πολύ αισιόδοξο σενάριο για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 5,5% (2015-2025) η απόκλιση θα είναι της τάξης του 9,32%.

Το οικονομικό κλίμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον μήνα Ιανουάριο (2015), ο συγκεντρωτικός δείκτης οικονομικού κλίματος και οι επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης, δηλαδή στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές, παρουσίασαν πτώση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014. Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ο οποίος σημείωσε βελτίωση.

Οι αναλυτές της Eurobank, πραγματοποιώντας μια άσκηση περιγραφικής στατιστικής για την περίπτωση της ελληνικής οικονομίας παρατηρούν τα εξής:

Kατά μέσο όρο, 3 μήνες πριν από εκλογικές αναμετρήσεις παρατηρείται αύξηση του καταναλωτικού δείκτη εμπιστοσύνης κατά 0,6 μονάδες δείκτη, 2 μήνες πριν τον εκλογικό μήνα η αύξηση συνεχίζεται και μεγεθύνεται στη 1 μονάδα και 1 μήνα πριν τις εκλογές η μηνιαία αύξηση προσεγγίζει τις 2,2 μονάδες.

Αντίθετο πρόσημο φαίνεται να ακολουθεί η μηνιαία μεταβολή του καταναλωτικού δείκτη εμπιστοσύνης μετά την διεξαγωγή εκλογικών αναμετρήσεων.

Κατά μέσο όρο, τον 2ο μήνα μετά τις εκλογές παρατηρείται πτώση κατά -2,4 μονάδες και τον 4ο μήνα μετά τις εκλογές η μηνιαία πτώση είναι της τάξης των -4,0 μονάδων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.