Quantcast
Eurobank: Τροχοπέδη για επενδύσεις η υψηλή κατανάλωση στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Eurobank: Τροχοπέδη για επενδύσεις η υψηλή κατανάλωση στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Το υψηλό ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν) αποτελεί τροχοπέδη για την ενίσχυση των επενδύσεων, εκτιμά η Eurobank σε ανάλυσή της.

Σύμφωνα με την ανάλυση, το ελληνικό ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2013 ανερχόταν στο 71,21%, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος στις 15 χώρες της ΕΕ πριν από τη διεύρυνσή της προς Ανατολάς (ΕΕ 15) ανερχόταν μόνο στο 56,92%. Η σημαντική απόκλιση ανάμεσα στο ελληνικό ποσοστό ιδιωτικής κατανάλωσης (% του ΑΕΠ) και στο αντίστοιχο μέγεθος των οικονομιών της ΕΕ-15 σημαίνει ότι στην ελληνική οικονομία οι εγχώριοι πόροι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις εγχώριες επενδύσεις είναι σχετικά πολύ μικρότεροι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των υπολοίπων οικονομιών, αναφέρεται στην ανάλυση.

Οι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, το χαμηλό κόστος δανεισμού, η υψηλή πιστωτική επέκταση και η συσσώρευση πλούτου αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά την διάρκεια της περιόδου 2001-2009. Η ελληνική οικονομία το 2009 είχε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικής κατανάλωσης (κατά κεφαλήν) μεταξύ των 15  χωρών της ΕΕ-15. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.