Quantcast
Eurogroup προς την Ελλάδα: Μην χαλαρώνετε αν θέλετε τις επόμενες δόσεις - enikonomia.gr
share

Eurogroup προς την Ελλάδα: Μην χαλαρώνετε αν θέλετε τις επόμενες δόσεις

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Το ενδεχόμενο εκταμίευσης 2 δις ευρώ από το δάνειο του ESM μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου, αν η Ελλάδα εκπληρώσει τα διαρθρωτικά ορόσημα που της έχουν τεθεί, άφησε ανοιχτό ο επίτροπος οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση του Eurorgroup, πριν λίγη ώρα στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για ποιοτικό διάλογο μεταξύ της Commission και της ελληνικής υπηρεσιακής Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των μέτρων που έρχονται με το τρίτο μνημόνιο τις επόμενες εβδομάδες.

Τόνισε ότι στα ελάχιστα απαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, είναι η νέα φορολογική μεταρρύθμιση, την ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής , την προώθηση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (μαζί με τις διευθέτηση των κόκκινων δανείων) και η προετοιμασία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που έχει προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες .

Ειδικά για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, τόνισε ότι προχωρά με εντατικούς ρυθμούς καθώς και το θέμα της παροχής τεχνικής βοήθειας. Προς την κατεύθυνση αυτή προανήγγειλε την αποστολή μικτού κλιμακίου της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Αθήνα τις επόμενες μέρες. Τόνισε επίσης, ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως μετά το σχηματισμό της, τα προαπαιτούμενα του προγράμματος διάσωσης.

«Ενημερωθήκαμε από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών ότι οι προετοιμασίες για τα προαπαιτούμενα του προγράμματος προχωρά κανονικά» αρκέστηκε να πει στην δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Eurorgroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Κοινότητα είναι σε αναμονή ολοκλήρωσης της εκλογικής διαδικασίας και τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της  και έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Στο δόγμα «χρήματα έναντι εκπλήρωσης προαπαιτούμενων» παρέμεινε σταθερός ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. «Υπάρχουν ακόμη 3 δις ευρώ που έχουν εγκριθεί μέσα στην πρώτη δόση για την Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά, θα είναι διαθέσιμα να εκταμιευτούν μέχρι τον Νοέμβριο, αν και όποτε η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της» θύμισε στην σύντομη αναφορά του στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του ESM.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την αρχική δόση του δανείου των 26 δις ευρώ, έχουν εκταμιευτεί έως τώρα τα 23 δις ευρώ . Από τα χρήματα αυτά, τα 10 διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα 13 δις ευρώ για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Τα υπόλοιπα 3 δις ευρώ της πρώτης δόσης, έχει συμφωνηθεί να δοθούν σε άλλες δύο υπο-δόσεις. Η πρώτη το Σεπτέμβριο (τα δύο δις που ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί ) και το τελευταίο 1 δις ευρώ είναι προγραμματισμένο να δοθεί τον Οκτώβριο, μαζί με τα υπόλοιπα 15 δις ευρώ, που έχουν δεσμευτεί από το νέο δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, οι οποίοι εκπροσώπησαν την Ελλάδα, ενημέρωσαν το συμβούλιο υπουργών της Ευρωζώνης για την διαδικασία προετοιμασίας όλων των μέτρων που θα πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά, μέχρι την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αλλαγές της φορολογικής διοίκησης και την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αναλύοντας ένα προς ένα τα βήματα της προετοιμασίας τις επόμενες τρείς ε βδομάδες .

Κατά την διάρκεια του Eurogroup συζητήθηκε και το πρόγραμμα της Κύπρου, αλλά και το θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας και ειδικότερα την φορολογική επιβάρυνση της εργασίας .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.