Quantcast
Eurogroup: Στο τραπέζι των συζητήσεων οι αλλαγές στις επιδοτήσεις του ρεύματος - enikonomia.gr
share

Eurogroup: Στο τραπέζι των συζητήσεων οι αλλαγές στις επιδοτήσεις του ρεύματος

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται πως βρίσκονται οι αλλαγές στο σύστημα επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνεται πως η Κομισιόν προτείνει να υπάρξει ένα μοντέλο τιμολόγησης για το ηλεκτρικό ρεύμα δύο επιπέδων, όπου οι καταναλωτές θα λαμβάνουν πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή μέχρι ένα όριο κατανάλωσης.

Δηλαδή οι Βρυξέλλες εξετάζουν να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα το οποίο θα βασίζεται στην πρόταση της Ολλανδίας για την επιδότηση δύο σταδίων. Αναλυτικά:

  • Στο πρώτο στάδιο θα επιδοτείται το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος μόνο των ευάλωτων καταναλωτών.
  • Στο δεύτερο θα επιδοτούνται τα εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις. Εδώ θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση με την προϋπόθεση ότι θα μειώνεται η κατανάλωση.

Πάντως στη σημερινή συνεδρίαση θα παρουσιάσουν την εθνική εμπειρία για το αυξημένο ενεργειακό κόστος στους πολίτες και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ολλανδίας .Οι  προτάσεις τους βρίσκονται πολύ κοντά στις γενικές κατευθύνσεις της Κομισιόν. Δηλαδή όχι οριζόντια μέτρα, μικρό δημοσιονομικό κόστος, στήριξη προς τους ευάλωτους καταναλωτές, κίνητρα για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης 

Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα εφαρμόζεται ένα σύστημα κλιμακωτής επιδότησης για το ρεύμα. Η επιδότηση αυτή μειώνεται για καταναλώσεις άνω των 500 μεγαβατωρών.

Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας

Τις Βρυξέλλες επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να λάβει μέρος στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Στις συνεδριάσεις αυτές θα συζητηθούν η οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης αλλά και τα δημοσιονομικά

Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες, η Κομισιόν προτείνει να μπει φρένο στις δαπάνες στήριξης κυρίως των υπερχρεωμένων χωρών προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση το 2024, όταν αυτοί θα επανέλθουν.

Επίσης επισημαίνεται πως στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί μέχρι τον Ιούλιο το πλέγμα των μέτρων παρέμβασης της κυβέρνησης για τη στήριξη των πολιτών από τις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.