Quantcast
Eurogroup: Στόχος η προκαταβολή με «δέλεαρ» έξι μεταρρυθμίσεις - enikonomia.gr
share

Eurogroup: Στόχος η προκαταβολή με «δέλεαρ» έξι μεταρρυθμίσεις

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου  Δασόπολου
 
Την διαπραγμάτευση μιας «προκαταβολής» για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ μέσα από συμφωνία υλοποίησης ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει στο Eurogroup της Δευτέρας θα επιχειρήσει ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης όμως άφησε να εννοηθεί στην χθεσινή του συνέντευξη στο Νίκο Χατζηνικολαου και στην εκπομπή «στον ενικό».

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δόσεων που λήγουν μέσα στο μήνα «Θα είμαστε συνεπείς με τις δόσεις που χρωστάμε στο ΔΝΤ» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως «θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα που χρειάζεται για να φτάσουμε με ασφάλεια στο τέλος της τετράμηνης παράτασης».

Ερωτώμενος για την δήλωση του πρόδρου του Eurogroyp κ, Γκερούντ Νατισελμπλούμ ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει χρήματα μέσα στο μήνα αν δεσμευτεί σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων τόνισε « Θα πάω στο Eurorgroup με ένα πακέτο έξι μεταρρυθμίσεων θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε ποιες θα εφαρμόσουμε».

Ο υπουργός οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μετά το Ιούνιο να Ελλάδα να μπεί σε ένα τρίτο μνημονίου και απέδωσε σχετικές δηλώσεις σε ένα ρεσιτάλ απόψεων που αναπτύσσονται αυτό τον καιρό.

Δεν διέψευσε όμως ένα τρίτο δάνειο. «Αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε» συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί μόνο σε ένα πλαίσιο αλλαγών που θα περιλαμβάνονται και η αναδιαρθρωθεί και το δημόσιο χρέος αλλά και οι δημοσιονομικοί κανόνες εντός της ΕΕ.

Χαρακτήρισε επίσης μια έξοδο από την Ευρωζώνη ως καταστροφική τονίζοντας παρόλα αυτά ότι πολλοί συνάδελφοί του μεταξύ των οποίων και ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας και ο αμερικανός νομπελίστας κ. Πωλ Κρούγκμαν «έχουν κάνει όπως είπε καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή».

Υποστήριξε ότι μια έξοδος από το ευρώ σε μια χώρα ελλειμματική όπως η Ελλάδα θα είχε ως αποτέλεσμα μια τεράστια εκροή κεφαλαίων που θα αποσταθεροποιούσε ακόμη περισσότερο την οικονομία σε συνδυασμό με την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα που θα υποτιμούνταν άμεσα .
 Αναδιάρθρωση χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε μεγάλο λάθος τον χειρισμό του πρώην υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο χρέος κατά την σύνταξη του πρώτου μνημονίου «Ακόμη και ένας νομικός με στοιχειώδεις γνώσεις οικονομίας που συμβουλεύει εταιρίες γνωρίζει ότι πρώτα κάνεις αναδιάρθρωση του χρέους και μετά ξεκινάς την αποπληρωμή του» είπε τονίζοντας ότι η τότε Κυβέρνηση πήρε το μεγαλύτερο στην ιστορία δάνειο χωρία να προχωρήσει σε ένα κούρεμα με αποτέλεσμα την αποτυχία «Πρώτα πήραμε τα δάνεια και μετά χρεοκοπήσαμε» τόνισε.

 

Χρέος
 Στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους τόνισε ότι σέβεται τον «φετιχισμό των εννοιών που δεν αποδέχεται το κούρεμα του χρέους» χρησιμοποιώντας τον όρο αναδιάρθρωση.

Με το δεδομένο αυτό επανήλθε στην ιδέα του για μια διαφορετική ελάφρυνση των ομολόγων ύψους 27 δις ευρώ που έχει η ΕΚΤ από αυτή τον διμερών δανείων.

Σε ότι αφορά τα ομόλογα της ΕΚΤ τόνισε ότι πρόκειται για χρήματα που δεν δανείστηκε ο ελληνικός λαός αλλά ομόλογα που αγόρασε η κεντρική Τράπεζα του Ευρώ επί προεδρείας του κ. Ζαν Κλώντ Τρισέ από την δευτερογενή αγορά και μάλιστα με μεγάλη έκπτωση.

Σε ότι αφορά τα διμερή δάνεια τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση που θα συνδέει την αποπληρωμή τους με την ανάπτυξη της οικονομίας ώστε – όπως είπε Να υπάρχει και ένα κίνητρο οι εταίροι μας να βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και εμείς να μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας.

Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση μετά τον Απρίλιο η Ελληνική Κυβέρνηση θα θέσει τρείς κόκκινες γραμμές:

Την συνολική αλλαγή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Τις επενδύσεις σε σχέση με την αποταμίευση που θα καθορίσει σε ένα βαθμό και τα πρωτογενή πλεονάσματα των επομένων ετών.

 

Η συμφωνία του Eurogroup

Ο υπουργός οικονομικών υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για την τετράμηνη παράταση του κύριου χρηματοδοτικού εργαλείου διευκόλυνση του κατάφερε στο Eurorgroup της περασμένης Τρίτης τονίζοντας ότι κατάφερε» να διαχωρίσει την δανειακή σύμβαση από του μνημόνιο».

¨Όπως είπε το μεγάλο κέρδος είναι ότι τον Ιούνιο θα κριθούμε για τις μεταρρυθμίσεις που θα έχουμε επιβάλλει εμείς επειδή « διανοηθήκαμε την ρήξη αλλά τελικά δεν την κάναμε» όπως είπε.

Στην σύγκριση του κ. Χατζηνικολάου της συμφωνίας με αυτή του κ. Χαρδούβελη το περασμένο Δεκέμβριο τόνισε ότι « Ο κ. Χαρδούβελης συμμετείχε στην αυτοματοποιημένη λιτότητα».

«Είδατε σε εκείνη την συμφωνία αναφορά για το κατώτερο μισθό; Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση. Τέτοια πράγματα δεν θα κερνούσαν κάποτε » είπε.
 Αανφερόμενος επίσης στις χθεσινές διευκρινήσεις του EFSF/ESM ότι το μνημόνιο και η χρηματοδοτική σύμβαση είναι αλληλένδετα είπε ότι: «Το Μνημόνιο, σε αντίθεση με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA) δεν χρειάζεται να παραταθεί, αλλά και ότι η παροχή κάθε οικονομικής βοήθειας σχετίζεται με την εφαρμογή του Μνημονίου, ο κ.Βαρουφάκης είπε πως «ο EFSF δεν έχει καμία υπόσταση, αντιθέτως κάνει ότι του λέει το Eurogroup. Στην συμφωνία που πετύχαμε στο τελευταίο Eurogroup δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μνημόνιο
 Σήμερα τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση».

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι σήμερα θα δοθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση το οποίο υπέγραψε χθες και το οποίο όπως είπε θα δώσει λύση στο πρόβλημα στέγης τροφής και ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Μάλιστα υπολόγισε το κόστος του συνολικού πακέτου στα 200 εκ ευρώ κεφάλαια τα οποία έχουν ήδη βρεθεί και τα οποία θα ενισχυθούν και με κοινοτικά κονδύλια « Να ξέρετε ότι οι ευρωπάιοι νιώθουν τύψεις για όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα» είπε.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα τόνισε ότι θα πρέπει θα πρέπει η Κυβέρνηση να μην βιαστεί και να μην κολακευτεί από την λαϊκή αποδοχή που απολαμβάνει και κάνει λάθος.

 

ΕΝΦΙΑ και το 2015

Στο θέμα της αντικατάτασης του ΕΝΦΙΑ από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ο υπουργός οικονομικών είπε ότι « θα αλλάξει επι το προοδευτικότερο αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να είναι μαζί μας και για τα εισοδήματα του 2015.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών τόνισε ότι « αυτό είναι θέμα του επόμενου προϋπολογισμού».

Περισσότερο αόριστη ήταν η απάντηση του υπουργού και για το ενδεχόμενο αλλαγής της φορολογικής κλίμακας λέγοντας ότι βάση για κάτι τέτοιο θα είναι η αλλαγή των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2015 όπου έθεσε το στόχο για 1,5% του ΑΕΠ αλλά και για το 2016 , το 2017 το 2018 και το 2019.

Σε ότι αφορά την αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ άφησε να εννοηθεί ότι θα αυξηθεί σταδιακά αλλά μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς . Τόνισε όμως ότι σε κάθε πείπτωση θα πρέπει να τηρηθεί η ρήτρα με τους εταίρους να μην προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες.

Σε ότι αφορά την αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για αύξηση συντελεστώ σε τρόφιμα φάρμακα τουρισμό και ξενοδοχεία και τόνισε ότι θα αυξήσει το συντελεστή σε ένα ήσονος σημασίας προϊόν που δεν θα επηρεάσει την κοινωνία.

Δεν έκυψε την συμπάθεια του στην λύση για ένα ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ όπως προτείνει το ΔΝΤ «Το 23% είναι παράλογος συντελεστής . Θα ήθελα ένα συντελεστή στο 15% φτάνει να πληρώνεται» κατέληξε ο υπουργός.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι η δήλωση του σε τηλεοπτική του συνένετυξη ότι σκέφτεται να επιβάλλει φόρο στους έχοντες ξεκαθάρισε « Δεν θα βάλω νέο φόρο. Δεν θα βάλω φόρο αν δεν εξασφαλίσω ότι δεν θα τον πληρώνουν οι συνήθεις ένοχοι αλλά αυτοί που πραγματικά έχουν».

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής τόνισε ότι το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη ενοποιήσει τις διάφορές λίστες με χρήματα που έχουν μεταναστεύει στο εξωτερικό όπως είναι η περίφημη Λίστα Λαγκάρντ η λίστα του Λουξεμβούργου του Λονδίνου αλλά και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό. Τόνισε ότι το προσωπικό του ΣΔΟΕ είναι λίγο για να εξετάσει όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Τόνισε επίσης ότι σκοπεύει να δώσει την ευκαιρία σε όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν και να τα νομιμοποιήσουν πληρώνοντας το αναλογούντα φόρο ακόμη και αν δεν τα « επαναπατρίσουν».

 
Αποκρατικοποιήσεις

Απολύτος θετικός μόνο για την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά από την COSCO και εντελώς αρνητικός με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ εμφανίστηκε ο υπουργός οικονομικών κ Γιάννης Βαρουφάκης.

«Δεν είμαστε δογματικοί με τις αποκρατικοποιήσεις . Αν είναι καλές; Εξαρατάτα» είπε τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θα ανοίξει φακέλους ολοκληρωμένων αποκρατικοποιήσεων όπως για τοπ παράδειγμα του ΟΠΑΠ για τον οποίο είπε ότι δεν έγινε με τον σωστό τρόπο.

Σε ότι σφορά την παραχώρηση ων περιφερειακών αεροδρομίων και τους σιδηροδρόμους τόνισε και πάλι ότι το σημαντικό δεν είναι τόσο το τίμημα όσο η διάθεση τα ου πλειοδότη να προχωρήσει σε επενδύσεις.

Στο θέμα της παραχώρησης του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού τόνισε ότι το τίμημα είναι εξαιρετικά χαμηλό και τόνισε ότι το δημόσιο θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του εφαρμόζοντας χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Ξεκάθαρα αντίθετος ήταν με τις βασικές αρχές της σύστασης του ΤΑΙΠΕΔ. «Ιδρύθηκε για να πουλήσει όσο όσο τα ασημικά της οικογένειας και να πετάξουμε τα έσοδα στην μαύρη τρύπα του χρέους» είπε.

Σε ότι αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου έδωσε δύο οδούς αξιοποίησης. Αφού πρώτα αναδεχθεί η αξίας της είπε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο ως περιουσίας για την σταθεροποίηση των ασφαλιστικών ταμείων όσο και ως περιουσία για μια νέα ΕΤΒΑ που την χρησιμοποιήσει για την χρηματοδότηση υγιών επενδύσεων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.