Quantcast
Eurogroup: Συμφωνία της τελευταίας στιγμής ή οριστική ρήξη με την τρόϊκα - enikonomia.gr
share

Eurogroup: Συμφωνία της τελευταίας στιγμής ή οριστική ρήξη με την τρόϊκα

δημοσιεύτηκε:

 Του Τάσου Δασόπουλου

 

Την τελευταία ευκαιρία να εξασφαλίσει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής ή η οριστική ρήξη με την τρόικα θα δώσει η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup όπου η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει ότι είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών μας αλλά όχι άμεσα.

 

Εντονο παρασκήνιο επαφών

Στο μεταξύ, από το Σάββατο εξελίσσεται έντονο παρασκήνιο επαφών μεταξύ Βρυξελλών Ουάσιγκτον και Αθήνας ώστε να βρεθούν να προσχήματα που θα αφήνουν ένα κοινό τόπο συμφωνίας και την επιστροφή της τρόικας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα .

 

Προϋπόθεση η παράταση

Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω θα είναι η Ελληνική Κυβέρνηση να δεχθεί μια παράταση τουλάχιστον έξι μηνών στο πρόγραμμα της δίνοντας περιθώριο στο ΔΝΤ να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του. Τούτο διότι με την παράταση Αθήνα θα δέχεται αυστηρή εποπτεία για την εφαρμογή αυτών που υπόσχεται.

 

Νέα μέτρα αν υπάρξουν αστοχίες
Σε μια δεύτερη ανάγνωση η παράταση του προγράμματος θα περιέχει και το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων αν ο προϋπολογισμός παρουσιάσει αστοχίες του πρώτους μήνες του 2015
Σε δηλώσεις του στην Real News o επικεφαλής του Euroworkring group κ. Τόμας Βίζερ παραδέχονταν ότι οι διαφορές ήταν και παραμένουν μεγάλες .
Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ διαφωνεί για το ύψος του δημοσιονομικού κενού , τις περιορισμένες αλλαγές στο ΦΠΑ την ασάφεια στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τον χρόνο εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων.
Παρόλα αυτά ο κ. Βίζερ υπενθύμιζε ότι υπάρχει ακόμη και τώρα ένα μικρό «χρονικό παράθυρο» να γυρίσει άμεσα η τρόικα στην Αθήνα να ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ η συμφωνία και τα μέτρα να ψηφιστούν λίγο πριν από την σύνοδο Κορυφής στις 18-19 του μήνα .

 

Πιέσεις για «προσυμφωνία»

Οι Βρυξέλλες πιέζουν πλέον και το ΔΝΤ ώστε να υπάρχει μια «προσυμφωνία» για το ελληνικό πρόγραμμα που θα μπορεί να επικυρωθεί έστω ακόμη και σε ένα έκτακτο Eurogroup που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο μεταξύ το υπουργείο οικονομικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους δανειστές ώστε να πετύχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης .
 
Καταμέτρηση δυνάμεων
Παράλληλα με τις δραματικές διαβουλεύσεις συνεχίζεται και η διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού η οποία εξελίσσεται σε μια ευκαιρία καταμέτρηση δυνάμεων της δικομματικής Κυβέρνησης εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας .
Το ουσιαστικό μέρος της συζήτησης του προϋπολογισμού έχει παραμεριστεί εκ των πραγμάτων με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός που συζητείται έχει ήδη αλλάξει ουσιαστικά με την προσθήκη των μέτρων που στείλαμε στην τρόικα . Θα αλλάξει και τυπικά λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφισή του με την ψήφιση και του πρόσθετου πακέτου παρεμβάσεων για το 2015
Το ζητούμενο στις συζητήσεις που θα ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος της σημερινής ημέρα και την ψήφιση του προϋπολογισμού είναι αν η Κυβέρνηση μπορεί να επισπεύσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να πετύχει την εκλογή του δίνοντας πρόωρο τέλος στο «εκλογικό κύκλο».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.