Quantcast
European Voice: Η ποσοτική χαλάρωση διχάζει την ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

European Voice: Η ποσοτική χαλάρωση διχάζει την ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο εφαρμογής της αγοράς κρατικών ομολόγων, της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης (QE),  από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναφέρεται σημερινό άρθρο στον ειδησεογραφικό ιστότοπο European Voice, με τίτλο: «Η σκοπιμότητα της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ διχάζει τους κεντρικούς τραπεζίτες».

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης ως μέσου αντιμετώπισης του αποπληθωρισμού τάσσονται ο Έβαλντ Νοβότνι (Αυστρία), ο Ινιάτσο Βίσκο (Ιταλία), ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο Κριστιάν Νουαγέ, εξάλλου, ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε στη γερμανική καθημερινή οικονομική εφημερίδα Handelsblatt την 13η Ιανουαρίου ότι οι αντιδράσεις για την ποσοτική χαλάρωση υποχωρούν. Το ζήτημα όμως εξακολουθεί να παραμένει περίπλοκο και καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής.

Στον αντίποδα, η Γερμανίδα Ζαμπίνε Λοϊτενσλέγκερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι δεν έχει πειστεί για τη χρησιμότητα της ποσοτικής χαλάρωσης και ότι πρέπει να εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση εξαιρετικού κινδύνου.

Όπως αναφέρεται μια πρόσθετη ανησυχία των αντιπάλων της ποσοτικής χαλάρωσης είναι ότι η τόνωση της ανάπτυξης θα προτρέψει τις κυβερνήσεις να μη συνεχίσουν στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ότι έτσι προωθούνται βραχυπρόθεσμες λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα. Το άρθρο αναφέρει ότι αρκετοί τραπεζίτες δεν επιθυμούν την εφαρμογή του μέτρου λίγο πριν από τις ελληνικές εκλογές.

Ο Μάριο Ντράγκι έχει τονίσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν είναι αναγκαία η ομοφωνία για τη λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Από την άλλη, ο Μπενουά Κερέ θεωρεί ότι η λήψη απόφασης με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα προκαλέσει αναταραχή στην ΕΚΤ και χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αυτό «πιθανό και επιτρεπτό, χωρίς όμως να συνιστάται».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.