Quantcast
Eurostat: Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Αναλυτικά τα στοιχεία - enikonomia.gr
share

Eurostat: Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Αναλυτικά τα στοιχεία

δημοσιεύτηκε:

“Τσίμπησε” τόσο ο πληθωρισμός της Ελλάδας  όσο και γενικότερα της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Eurostat. Ο πληθωρισμός της Ελλάδας ανήλθε στο 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023 από 2,9% τον Νοέμβριο. Σημειώνεται δε πως ο πληθωρισμός της χώρας είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβριο στο 3,8% και τον Σεπτέμβριο στο 2,4%.

Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης “σκαρφάλωσε” στο 2,9% τον Δεκέμβριο από 2,4% που ήταν τον Νοέμβριο  και 2,9% που ήταν  τον Οκτώβριο. 

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (6,1%, έναντι 6,9% τον Νοέμβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (4%, σταθερά σε σύγκριση με τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,5%, έναντι 2,9% τον Νοέμβριο) και η ενέργεια (-6,7%, έναντι -11,5% τον Νοέμβριο).

Αξιοσημείωτο είναι δε πως τον Δεκέμβριο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατέγραψαν η Σλοβακία (6,6%), η Αυστρία (5,7%) και η Κροατία (5,4%). Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη εμφάνισαν  το Βέλγιο και η Ιταλία (0,5%), η Λετονία (0,9%) και η Ολλανδία (1%). Στη Γερμανία ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,8% από 2,3% το Νοέμβριο και στη Γαλλία ο πληθωρισμός σημείωσε ανήλθε στο 4,1% από 3,9% το Νοέμβριο.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.