Quantcast
Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο - Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο – Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Στο 2,4% ανήλθε ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2023 από 3,5% που ήταν τον Αύγουστο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Eurostat. Υπενθυμίζεται δε πως η αρχική εκτίμηση της Αρχής για τον πληθωρισμό της Ελλάδας ήταν στο 2,4% και πως η επίδοση αυτή ήταν η  χαμηλότερη από αυτήν του Σεπτεμβρίου του 2021. Σημειώνεται δε πως  με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα  ανήλθε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο έναντι 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο.  Πάντως ο μηνιαίος δείκτης της Eurostat για τον πληθωρισμό της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 1,9% και αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης 

Όσον αφορά την Ευρωζώνη ο πληθωρισμός ανήλθε στο 4,3% τον Σεπτέμβριο 2023 από 5,2% που ήταν τον Αύγουστο και ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 4,9% τον Σεπτέμβριο του 2023,από 5,9% που ήταν  τον Αύγουστο.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στις χώρες, όπως  στην Ολλανδία (-0,3%), τη Δανία (0,6%) και το Βέλγιο (0,7%) ενώ τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά  σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (12,2%), στη Ρουμανία (9,2%) και στη Σλοβακία (9,0%).  Πάντως η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε τον Σεπτέμβριο προέρχονταν κατά κόρον από τις υπηρεσίες (+2,05 %), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,78 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,06 π.μ.) και την ενέργεια (-0,55 ποσοστιαίες μονάδες).

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.