Quantcast
Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο - Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο – Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Ανακοινώθηκαν από την Eurostat τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον μήνα Νοέμβριο. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 3% τον Νοέμβριο από 3,8% που ήταν τον Οκτώβριο. Yπενθυμίζεται πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχαν δείξει πως ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα είχε αυξηθεί κατά 3,4% τον περασμένο μήνα. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 2,4% τον Νοέμβριο από 2,9% που τον Νοέμβριο  και από 4,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο πληθωρισμού του Νοεμβρίου (2,4%) είναι το χαμηλότερο που καταγράφεται από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ποιες χώρες είχαν τον υψηλότερο  πληθωρισμό και ποιες τον χαμηλότερο

Τον Νοέμβριο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη καταγράφουν η Σλοβακία (6,9%), η Κροατία (5,5%) και η Σλοβενία (4,5%). Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη καταγράφουν η Ιταλία (0,7%), η Φινλανδία (0,8%) και η Λετονία (1,1%), ενώ το Βέλγιο  κατέγραψε αρνητικό πληθωρισμό (-0,7%). Στη Γερμανία ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% από 2,3% τον Οκτώβρη και στη Γαλλία ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,5% από 3,8% τον Οκτώβρη.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (6,9%, έναντι 7,4% τον Οκτώβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (4,0%, έναντι 4,6% τον Οκτώβριο) τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,9%, έναντι 3,5% τον Οκτώβριο) και η ενέργεια (-11,5%, έναντι -11,2% τον Οκτώβριο). Πάντως τον Οκτώβριο οι ακριβότερες υπηρεσίες και τα τρόφιμα ήταν οι κύριοι παράγοντες  που αύξησαν τον δείκτη Τιμών καταναλωτή στην Eυρωζώνη.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.