Quantcast
ΕΒΕΠ: 7 μεταρρυθμιστικές προτάσεις στον Πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ - enikonomia.gr
share

ΕΒΕΠ: 7 μεταρρυθμιστικές προτάσεις στον Πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ

δημοσιεύτηκε:

Επτά μεταρρυθμίσεις  ζητεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) μέσω επιστολής που έστειλε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της ομιλίας του στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μερικές από αυτές  αφορούν μεταξύ άλλων στη δημιουργία «smart cargo drone ports» για μικρό-αερομεταφορές εμπορευμάτων και την παροχή «free bonus» στους εργαζόμενους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης: «Στην καθιερωμένη επιστολή μας στον Πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ και με την ευκαιρία της αφετηρίας μιας αισιόδοξης πορείας προς την Ελλάδα του 2030, ενσωματώσαμε μία δέσμη 7 μεταρρυθμιστικών σημείων στήριξης της επιχειρηματικότητας, που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Επισημαίνω, πως συνειδητά το επιμελητήριο μας επέλεξε να υποβάλει φέτος στην ελληνική κυβέρνηση “επιχειρηματικές προτάσεις” και να μην καταθέσει οικονομικά αιτήματα με δημοσιονομικό κόστος, όχι, βεβαίως, γιατί δεν υπάρχουν, αλλά για να τύχουν μιας αποτελεσματικής παρέμβασης από τα συναρμόδια υπουργεία, προς άμεση υλοποίηση. Είναι ώρα πράξης, για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις επενδυτικός μαγνήτης και οι ΜμΕ να δώσουν το στίγμα της διαδρομής στη βιώσιμη ανάπτυξη. “Θαρσείν χρη, τάχ’ αύριον έσσετ’ άμεινον”. Όντως, χρειάζεται θάρρος για να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας.»

Οι προτάσεις

Όπως αναφέρεται στην επιστολή οι 7 μεταρρυθμιστικές προτάσεις αφορούν στα εξής:

  • Δημιουργία «smart cargo drone ports», που προτείνεται αρχικά με αφορμή το ότι, τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ είναι η Βουλγαρία, που έχει αναπτύξει την τεχνολογία των «μικρο-αερομεταφορών» με αυτόνομη πτήση drones. Σημειώνεται ότι μια επιχείρηση μέλος του ΕΒΕΠ, σε συνεργασία με τη Βουλγαρική «Dronamics Cargo Drone», έχει φέρει στην ελληνική πραγματικότητα την τεχνολογία των αυτόνομων πτήσεων με τροχοδρομούμενα drones, σε επίπεδο υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις αερομεταφορές εμπορευμάτων, ιδιαίτερα από και προς τα νησιά μας. Υπό την προϋπόθεση των κατάλληλων ρυθμίσεων και τη θέση των απαιτούμενων ασφαλιστικών δικλείδων, οι υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν τα drones σε μεταφορές υλικών, αλληλογραφίας, φαρμακευτικών ειδών σε πλοία που ελλιμενίζονται ή διέρχονται από ελληνικά ύδατα, θεωρούνται εξόχως σημαντικές στην ανάπτυξη των εξαγωγικών μας δραστηριοτήτων.
  • Επανεκκίνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας με ευρωπαϊκούς ανταγωνιστικούς όρους και προϋποθέσεις. Με βάση τα μοντέλα που ακολουθούν Ιταλία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές ναυτικές χώρες επί των θεμάτων περί τον ΦΠΑ για υλικά που κατευθύνονται για τη ναυπήγηση κάθε είδους πλωτού μέσου, αλλά κυρίως σε πλοία, είτε για τον εξοπλισμό τους, είτε για την επισκευή τους, να επανεξεταστούν και να εναρμονιστούν όλες ανεξαιρέτως οι ευνοϊκές κοινοτικές οδηγίες στην εθνική μας νομοθεσία.
  • Επέκταση του ΒΙ.ΠΑ Σχιστού με την παραχώρηση χρήσης 200 όμορων στρεμμάτων του δημοσίου, προκειμένου να αναπτυχθεί στην έκταση αυτή «επιχειρηματικό πάρκο» για τη μεταστέγαση επιχειρήσεων που, μετά, τις αλλαγές χρήσης γης ασφυκτιούν στον οικιστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Σε συνάφεια με το ανωτέρω, για τις «άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις» καθίσταται αναγκαία, με βάση και τα πορίσματα μελετών, η ανάπτυξη σύγχρονων επιχειρηματικών πάρκων, ως εργαλεία ανταγωνιστικότητας και περιβαλλοντικής προστασίας, με προσδιορισμό των χρήσεων, αλλά και την, εξαρχής, οριοθέτηση αντιπυρικών ζωνών.
  • Παροχή «free bonus» στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων με τρόπο που θα αποσυνδέεται από τον μηνιαίο μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές. Το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να επιβραβεύουν οικονομικά τους εργαζόμενούς τους με ένα ποσοστό από τα ετήσια κέρδη τους, με προφανή στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητάς τους. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η δαπάνη όσο και το εισόδημα θα υπόκεινται στους ισχύοντες φορολογικούς νόμους.
  • Ενίσχυση του διαμετακομιστικού έργου των ελληνικών λιμανιών, αξιοποιώντας τη σημαντική γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Η Ελλάδα μετά την Κίνα, μπορεί να γίνει η εισαγωγική πύλη και της Ινδίας στην Ευρώπη, γεγονός που θα επιτευχθεί μόνο με τη «διευθέτηση των γκρίζων ζωνών», όσον αφορά στην εναρμόνιση της κείμενης τελωνειακής νομοθεσίας με τα οριζόμενα από τις ισχύουσες κοινοτικές οδηγίες. Σημειώνεται πως δεν γίνεται λόγος για διαδικασίες που μειώνουν ελέγχους και ασφάλεια, αλλά για την εφαρμογή καλών πρακτικών τύπου «dry port», που περιορίζουν τη γραφειοκρατία και το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων.
  • Εφαρμογή όλων των εργασιακών κοινοτικών οδηγιών από το υπουργείο Εργασίας και ενσωμάτωσή τους στο επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο για ισότιμους, διαφανείς και δίκαιους όρους εργασίας, εντός όλων των χωρών της ΕΕ-27. Στο πλαίσιο της ένταξης της Κοινοτικής Οδηγίας 2019/1152 στο εθνικό μας δίκαιο, να εφαρμοστεί από την Επιθεώρηση Εργασίας η ευρωπαϊκή οδηγία 561/06, που νομοθετήθηκε το 2011 για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οδικών μεταφορών.
  • Αξιοποίηση των τοπικών επιμελητηρίων ως Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων σύμφωνα με τη νομοθεσία, με πόρους από τις επιχειρήσεις και λειτουργούν χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Εξέταση της δυνατότητας να μπορούν τα επιμελητήρια, που έχουν ικανά ταμειακά διαθέσιμα, με απόφαση ΔΣ, να επενδύουν ένα ποσοστό των αποθεματικών τους σε κρατικά ομόλογα, μετοχές μεγάλων εταιρειών, προθεσμιακές καταθέσεις, ακίνητα εισοδήματος με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση αυτών, καθώς επίσης και τη σημειολογική συμμετοχή υποστήριξης μεγάλων επενδύσεων στην περιοχή ευθύνης τους.

Τέλος, το επιμελητήριο υποστηρίζει, έμπρακτα, και πολιτικές μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης των στελεχών των επιχειρήσεων για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων στις εφαρμογές της γαλάζιας οικονομίας. Σημειώνει ότι διαθέτει προσομοιωτές εκπαίδευσης εργαζομένων στην φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων σε λιμάνια, και αποθήκες logistics. Επίσης, υπενθυμίζει ότι συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση και παροχή εξοπλισμού για τη διενέργεια εναέριων ελέγχων της αγοράς του Πειραιά, μέσω drones, έχοντας με την Υ.Π.Α. εκπαιδεύσει και πιστοποιήσει στον χειρισμό τους, στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και εθελοντές της

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.