Quantcast
Έξι μήνες νωρίτερα η έξοδος από την αυστηρή εποπτεία - Το παρασκήνιο των συζητήσεων με τους θεσμούς - enikonomia.gr
share

Έξι μήνες νωρίτερα η έξοδος από την αυστηρή εποπτεία – Το παρασκήνιο των συζητήσεων με τους θεσμούς

δημοσιεύτηκε:

Έξοδο από το ασφυκτικό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σχεδιάζει η κυβέρνηση έως τον Ιούνιο του 2022 αντί του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Το οικονομικό επιτελείο, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, βρίσκεται ήδη σε προκαταρκτικές επαφές με τις Βρυξέλλες για τη διαδικασία απαγκίστρωσης από το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε τέσσερα χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων, που σημάδεψαν τη χώρα την προηγούμενη δεκαετία, η Ελλάδα να ανακτήσει πλήρη αυτονομία όσον αφορά τη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2022, ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση ώστε μετά την αξιολόγηση της άνοιξης του 2022 -και αν υπάρξει συμφωνία τον προσεχή Ιούνιο- να γίνει διπλή αξιολόγηση από τους θεσμούς και να ολοκληρωθεί το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η συμφωνία του 2018 με τους θεσμούς προέβλεπε ότι αφενός το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα ανανεώνεται κάθε εξάμηνο και αφετέρου στα μέσα του 2022, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή του, θα υπάρξει νέα συζήτηση.

Αυτή τη στιγμή απομένουν τρεις αξιολογήσεις της οικονομίας και άλλες δύο δόσεις (747 εκατ. ευρώ έκαστη) για τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022. Επειδή, όμως, η πρώτη δόση καθυστέρησε και έχει μείνει σε εκκρεμότητα, εξετάζεται να μη χρειαστεί να φτάσουμε στον Δεκέμβριο του 2022 για να εκταμιευθεί, αλλά να πάει «πακέτο» με τη δόση του προσεχούς Ιουνίου και η χώρα να λάβει συνολικά 1,5 δισ. ευρώ.

H μεγαλύτερη εκκρεμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς άλλες δεσμεύσεις, όπως η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, έχουν ενταχθεί με τη μορφή μεταρρυθμίσεων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία και ότι οι περισσότερες εκκρεμότητες που έχει η χώρα θα έχουν διευθετηθεί μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να άρει τους όποιους μεταμνημονιακούς περιορισμούς. Από εκεί και πέρα, αφού επιτευχθεί η έξοδος από την εποπτεία, η χώρα θα αξιολογείται για τα αποτελέσματά της στην οικονομία στο πλαίσιο του ελέγχου του ευρωπαϊκού εξαμήνου, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Στην ευθεία της 12ης αξιολόγησης

Η 12η αξιολόγηση θα είναι μία από τις τελευταίες «δοκιμασίες». Θα εκκινήσει με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στο τέλος Σεπτεμβρίου και των επικεφαλής δέκα ημέρες αργότερα και ο βαθμός δυσκολίας της θα είναι πιο αυξημένος, καθώς συνδέεται με την εκταμίευση δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ύψους 747 εκατ. ευρώ.

Το βάρος θα δοθεί στα πάσης φύσεως μέτρα και δράσεις που εκταμιεύθηκαν από τον Προϋπολογισμό για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της πανδημίας, αλλά και για αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές οι οποίες μέχρι στιγμής ανέρχονται

σε 21,5 εκατ. ευρώ, με τον λογαριασμό να συνεχίζει να ανεβαίνει. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη ζητήσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία με τα χρήματα που έχουν δοθεί μέσα από τις πλατφόρμες που ενεργοποιήθηκαν για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τη «Γέφυρα 1 και 2», το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, τις επιδοτήσεις ενοικίων και πάγιων δαπανών.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.