Quantcast
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Οι αλλαγές που εξετάζονται για περισσότερες διαγραφές οφειλών - enikonomia.gr
share

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Οι αλλαγές που εξετάζονται για περισσότερες διαγραφές οφειλών

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, τραπεζών και funds φαίνεται πως βρίσκονται οι τροποποιήσεις στους βασικούς όρους του εξωδικαστικού συμβιβασμού προκειμένου να διαγράφονται τα χρέη περισσότερων οφειλετών.

Αυτό που εξετάζεται στην ουσία είναι ο υφιστάμενος όρος του μηχανισμού δηλαδή το ποσό που θα ανακτά μετά τη ρύθμιση ο πιστωτής (τράπεζα ή fund)  να μην είναι μικρότερο από αυτό της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Και αυτό επειδή ένα σημαντικό ποσοστό των ρυθμίσεων δεν περιλαμβάνει διαγραφή οφειλών παρά μόνο διευκολύνσεις στην αποπληρωμή τους. Συνεπώς η ρύθμιση θα γίνει πιο φιλική λόγω της αλλαγής του ορίου της εμπορικής αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας θα καθορίζεται και το ποσοστό διαγραφής.

Τα στοιχεία του εξωδικαστικού μηχανισμού

Τα πρόσφατα στοιχεία του εξωδικαστικού μηχανισμού έδειξαν ότι το 54% των συνολικών οφειλών  έχει εξασφάλιση μικρότερη του 50% της οφειλής και άρα η ευελιξία του μέτρου θα αυξήσει τα ποσοστά αποδοχής των ρυθμίσεων από τους ενδιαφερόμενους, που σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας  σήμερα ανέρχεται στο 61%.

Το σκεπτικό είναι ότι ακόμη και οι πλειστηριασμοί έχουν ενσωματώσει τη δυνατότητα της μείωσης αρχικά στο 80% και σταδιακά έως και το 65% της τιμής πρώτης προσφοράς, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον στην αρχική τιμή με βάση την οποία βγαίνει ένα ακίνητο στον πλειστηριασμό.

Έτσι προτείνεται η επέκταση αυτής της δυνατότητας και μέσω του αλγορίθμου, αν όχι στο 65% κοντά στο 80% ή εναλλακτικά η σύγκλιση της εμπορικής αξίας βάσει της οποίας θα γίνεται η ρύθμιση των οφειλών με την αντικειμενική τιμή του ακινήτου, δηλαδή αυτή βάσει της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ” Καθημερινή” το μέτρο θα εξεταστεί στο πλαίσιο νέων βελτιώσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που θα δρομολογηθούν από τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν και βελτιωτικές παρεμβάσεις στους όρους της ρύθμισης οφειλών, όπως π.χ. η δυνατότητα κάποιος οφειλέτης να αποπληρώσει ένα μέρος της οφειλής μέσω προκαταβολής επιτυγχάνοντας καλύτερη ρύθμιση.

Η δυνατότητα αυτή εκτιμάται ότι θα περιορίσει το ποσοστό των αθετήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, που σήμερα διαμορφώνεται στο 19%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα ποσοστό αυτών των αθετήσεων είναι τεχνητό, καθώς κάποιοι οφειλέτες καταφεύγουν σε αυτή τη λύση μέσω διμερών –εκτός δηλαδή του εξωδικαστικού μηχανισμού– ρυθμίσεων με τους servicers, οι οποίοι είναι σε θέση να δίνουν λύσεις με μεγαλύτερη ευελιξία.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.