Quantcast
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν για να μην απορρίπτονται οι αιτήσεις - enikonomia.gr
share

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν για να μην απορρίπτονται οι αιτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που θέλουν να εντάξουν την οφειλή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό μίλησε σήμερα μεταξύ άλλων η δικηγόρος- διαμεσολαβήτρια Νανά Παπαδογεωργάκη στο MEGA.

Πάνω από 80.000 οφειλέτες έχουν κάνει αίτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ωστόσο μόνο 6.500 έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση σημείωσε η κ. Παπαδογεωργάκη και εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. 

« Υπάρχουν θέματα τα οποία αφορούν τη δυνατότητα ενός οφειλέτη να πάει την αίτηση μέχρι τέλος .Δηλαδή έχει πολλά πεδία η αίτηση. Χρειάζονται κάποια στοιχεία για  να μεταφορτωθούν. Χρειάζεται βοήθεια πάρα πολλές φορές ο οφειλέτης .Δηλαδή ξεκινάει να κάνει μια αίτηση και πολλές φορές την αφήνει, δεν την συνεχίζει. Ένα κομμάτι είναι αυτό .Μερικές φορές δεν υπάρχει βιωσιμότητα για τους οφειλέτες να μπουν στον εξωδικαστικό » τόνισε.

Και είπε αναφορικά με τον  εξωδικαστικό μηχανισμό πως  «ασκούνται πιέσεις να υπάρχουν περισσότερες ρυθμίσεις.  Τρέχει πολύ καλά ο εξωδικαστικός για το δημόσιο. Θέλουμε όμως το ίδιο να τρέξει καλά και για τις εταιρείες διαχείρισης …εκεί ακριβώς είναι το μεγάλο αγκάθι και το μεγάλο πρόβλημα. Για παράδειγμα υπάρχουν οφειλέτες που έχουν μια  1 κύρια κατοικία και λόγω αυτής δεν παίρνουν καμία διαγραφή στο χρέος τους. Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα να έρχεται μια δόση πάρα πολύ υψηλή  για ένα εισόδημα που δεν μπορεί να καλυφθεί από τον οφειλέτη ».

Επίσης επεσήμανε την ανάγκη να βελτιωθεί η πλατφόρμα του εξωδικαστικού αναφορικά με τις εταιρείες διαχείρισης . «Θα πρέπει οι servicers- οι λεγόμενοι διαχειριστές δανείων  να δώσουν προτάσεις  με διαγραφές οφειλών και όχι προτάσεις που να υπερκαλύπτουν την εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη γιατί μετά είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί » σημείωσε.

« Από την μία έχουμε οφειλές  πολιτών που δεν διαγράφονται …δεν κουρεύονται.  Άρα πρέπει ολόκληρο το ποσό της οφειλής του πολίτη να αποπληρωθεί και αυτό ανέφικτο. Από την άλλη δεν έχουμε καθόλου προτάσεις και απορρίπτονται οι οφειλέτες  από τον εξωδικαστικό. Συνεπώς υπάρχουν κενά . Αυτά πρέπει να ρυθμιστούν .Πρέπει να υπάρχει μια εναλλακτική  για τον οφειλέτη  που απορρίπτεται  από τον εξωδικαστικό γιατί μετά έρχεται το χάος για αυτόν καθώς θα πρέπει να πάει σε δικαστικές διαμάχες που είναι χρονοβόρες και κοστίζουν.

Και μετά ερχόμαστε εμείς οι διαμεσολαβητές. Και λέμε ότι θα μπορούσαν οι διαμεσολαβητές της δικαιοσύνης – 3,5 χιλ περίπου φτάνουν στο Μητρώο- οι μισοί από αυτούς να ασχολούνταν με τα κόκκινα δάνεια και θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το πεδίο που λέει στην πλατφόρμα ” διαμεσολάβηση “. Γιατί δεν είναι ορθό να έρχεται μια πρόταση στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού και να μην έχει τη δυνατότητα ο οφειλέτης να κάνει μια αντιπρόταση. ΄Άρα η διαμεσολάβηση είναι η αντιπρόταση  του οφειλέτη στην πλατφόρμα »

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.