Quantcast
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία - Οι "διορθώσεις" που θα περιλαμβάνει - enikonomia.gr
share

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία – Οι “διορθώσεις” που θα περιλαμβάνει

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για το “λίφτινγκ” του εξωδικαστικού μηχανισμού  και αύριο θα ψηφιστεί, όπως έχει γνωστοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Με την εν λόγω τροπολογία μεγαλώνει η ομπρέλα προστασίας για ένα σημαντικό αριθμό οφειλετών. Και αυτό γίνεται ως εξής:

  • Με την δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό και όλων εκείνων που έχουν μόνο μια οφειλή  προς πιστωτή. Για παράδειγμα που πολίτες που έχουν ένα στεγαστικό δάνειο σε μια τράπεζα  και αυτό έχει κοκκινήσει ή κινδυνεύει να κοκκινήσει. Μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό για να τον ρυθμίσουν.
  • Μειώνεται το επιτόκιο και γίνεται σταθερό περίπου στα επίπεδα του 3%.
  • Η τρίτη βελτίωση αφορά στην υποχρέωση των τραπεζών αλλά και των εταιρειών διαχείρισης δανείων να απαντούν εγγράφως στην περίπτωση που απορρίπτουν το αίτημα ενός οφειλέτη  για διακανονισμό μέσω του μηχανισμού ρύθμισης.
  • Καταργείται η ποινή προεξόφλησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν κάποιος  έχει ρυθμίσει το χρέος του για 240 δόσεις  έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει χωρίς να επιβαρυνθεί  τους επιπλέον τόκους.
  • Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα  ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό εκείνων οφειλετών που έχουν χρέη  υπέρ τρίτων, όπως σε δήμους. Για να γίνει αυτό  θα πρέπει ο δήμος  να έχει βεβαιώσει και να  έχει στείλει στην Εφορία την είσπραξη της συγκεκριμένης οφειλής

Πόσα ακίνητα είναι υποθηκευμένα

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, από τα 60 χιλιάδες ακίνητα που είναι υποθηκευμένα σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, τα 300 χιλιάδες είναι κατοικίες, από αυτά ήδη 240 χιλιάδες  δάνεια έχουν ρυθμιστεί  και μένουν να ρυθμιστούν 60 χιλιάδες.

Η νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς

Για τη νέα ρύθμιση  που αφορά τους πλειστηριασμούς μίλησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”. « Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν 700.000 πλειστηριασμοί, δεν είναι καθόλου λογικό κάτι τέτοιο, καθόλου ρεαλιστικό. Μιλάμε για πλειστηριασμούς που θα είναι όσοι ήταν πάντοτε, δηλαδή στην Ελλάδα είχαμε πάντοτε 20 με 40 χιλιάδες πλειστηριασμούς. Δεν μιλάμε για πρώτη κατοικία μόνο. Το πώς θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία έχει ένα βασικό κανόνα, δεν μπορείς να προστατεύσεις την πρώτη κατοικία, αν δεν ακουμπήσεις όλα σου τα περιουσιακά στοιχεία στο τραπέζι. Δεν μπορεί να λες «έχω ένα δάνειο στην τράπεζα, την άλλη μου περιουσία δεν την βάζω στο τραπέζι, και κάντε μου μια ρύθμιση στο δάνειο», αυτό δεν γίνεται. Πρέπει να καταθέσεις την περιουσία στον εξωδικαστικό. Πάρα πολλοί δεν θέλουν να καταθέσουν την περιουσία τους στον εξωδικαστικό ».

«Η καινούρια ρύθμιση είναι ότι πρέπει το fund να αιτιολογήσει την άρνησή του να κάνει κάποια ρύθμιση, και έχει και κάποιους χρόνους, είναι πιο πιεστικές οι συνθήκες έτσι ώστε να αυξήσουμε και τις ρυθμίσεις που θα γίνονται μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Γιατί, ασκώντας αυτή την πίεση στους servicers και, από την άλλη πλευρά, δίνοντας και το σήμα ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στους δανειολήπτες, θέλουμε να τους οδηγήσουμε σε αυτή την οδό και να μεγιστοποιήσουμε αυτό τον αριθμό ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτή την οδό. Αυτοί που μπορούν να κάνουν ρύθμιση την κάνουν, για αυτό και μειώνονται τα δάνεια » συμπλήρωσε.

Επίσης μίλησε και για τη  ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών  από πλειστηριασμούς« Η ρύθμιση υπάρχει ήδη και λέγεται εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αν μπεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και είσαι ευάλωτο νοικοκυριό, μπορείς να μείνεις στο σπίτι σου για πάνω από μία δεκαετία, με τη ρύθμιση που έχει ήδη η κυβέρνηση, και μέχρις ότου λήξει όλη η διαδικασία του εξωδικαστικού δεν υπάρχει απειλή για την πρώτη κατοικία. Εάν βρεις μια λύση από τον εξωδικαστικό, που θα είναι τώρα πολύ πιο ευνοϊκός για τους δανειολήπτες, ρυθμίζεται το πρόβλημα » τόνισε

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.