Quantcast
Εξώδικη ερώτηση-πρόσκληση στην ΤτΕ από τον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου - enikonomia.gr
share

Εξώδικη ερώτηση-πρόσκληση στην ΤτΕ από τον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου

δημοσιεύτηκε:

Eξώδικη ερώτηση -πρόσκληση προς τη διοίκηση της ΤτΕ έστειλε ο πρόεδρος του πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου Παντελής Αντωνιάδης.
Με αυτή καλεί τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος πέραν άλλων, να γνωρίσει πότε ανοίχτηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας οι λογαριασμοί που δέχονται τα ποσά της εισφοράς του Ν. 128/1975 καθώς και τον αριθμό ή τους ειδικότερους αριθμούς των λογαριασμών αυτών, στους οποίους κατατίθενται τα ποσά της εισφοράς του Ν. 128/1975 που καταβάλλουν χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες έως και σήμερα όπως και το ή τα νομίσματα στα οποία τηρούνται οι εν λόγω λογαριασμοί, που αφορούν και δέχονται καταβολές της εισφοράς του Ν. 128/1975.

Σύμφωνα με τον Νόμο 128 που ψηφίστηκε πριν από 42 χρόνια επιβαλόταν μια ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Ο σκοπός τότε της εισφοράς αυτής, η οποία έως και σήμερα βαρύνει το δανειολήπτη, ήταν να δημιουργηθεί ένα ταμείο για να πριμοδοτηθεί ο δανεισμός των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, παρόλο που από τη συμμετοχή μας Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύεται μια τέτοιας μορφής κρατική ενίσχυση προς επιχειρήσεις.

Παρ’ όλα αυτά με ευκρίνεια συμπεραίνεται από τη διατύπωση των διατάξεων του Ν. 128/1975 πως η εν λόγω εισφορά πρέπει να βαρύνει τα κάθε είδους πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση τους δανειολήπτες πελάτες αυτών.
Διευκρινίζεται ότι περισσότεροι από 180.000 Έλληνες δανειολήπτες & εγγυητές μαζί είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, κυρίως κατά τα έτη 2006-2009. Αυτοί οι δανειολήπτες εξαιτίας της αλλαγής της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ βρέθηκαν εν μέσω περιόδου κρίσης να πληρώνουν σχεδόν τα διπλά ποσά από αυτά που αρχικώς δανείστηκαν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.