Quantcast
Εξοικονομώ: Ποιες αλλαγές εξετάζονται στις επιδοτήσεις και πότε θα ανοίξει το " Εξοικονομώ-Επιχειρώ" - enikonomia.gr
share

Εξοικονομώ: Ποιες αλλαγές εξετάζονται στις επιδοτήσεις και πότε θα ανοίξει το ” Εξοικονομώ-Επιχειρώ”

δημοσιεύτηκε:

Μήνυμα ταχύτητας, σύνεσης και αλλαγές σε Εξοικονομώ απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Θα δοθεί περαιτέρω έμφαση στα κριτήρια που σχετίζονται με την κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα κατά τον σχεδιασμό των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης. Ο συντελεστής βαθμοημερών ανά Δημοτική Κοινότητα περιλαμβάνεται ήδη στα κριτήρια αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος «Εξοικονομώ». Αναμένεται μεγαλύτερη έμφαση σε επόμενες προκηρύξεις.

Τα τελευταία προγράμματα τύπου” Εξοικονομώ”

Σημειώνεται πως στα τελευταία προγράμματα τύπου” Εξοικονομώ” (του 2021 και τα τρέχοντα  του 2023 και το “Εξοικονομώ για νέους”)  ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων συνδέεται  με τις κιλοβατώρες εξοικονόμησης ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο .Ωστόσο στο σύστημα  αξιολόγησης  των αιτήσεων με μοριοδότηση ενεργειακών  οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, η βαρύτητα θέρμανσης είναι χαμηλή (7%). Επίσης οι προϋπολογισμοί επιδοτήσεων είναι “κλειδωμένες” ανά περιφερειακή ενότητα.

Στις σκέψεις του νέου υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος φαίνεται πως βρίσκεται  η προτεραιοποίηση των αιτήσεων για ένταξη στα προγράμματα εξοικονόμησης να γίνεται ακόμη και με βάση Ταχυδρομικού κώδικα ενώ αναζητούνται και άλλοι συντελεστές ώστε  να γίνουν συγκεκριμένες επενδύσει πιο αποδοτικές .

“Eξοικονομώ-Επιχειρήσεις “: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του νέου προγράμματος  “Eξοικονομώ-Επιχειρήσεις “αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία  έως τα τέλη του μήνα. Στον εν λόγω πρόγραμμα τα ποσοστά ενίσχυσης σε εργασίες ενεργειακής ανακαίνισης υπολογίζονται:

  • στο 40% με 50% για επενδύσεις έως και 100.000 ευρώ  για τους κλάδους  Εμπορίου και Υπηρεσιών
  • από 50.000 ευρώ  έως και 500.000 ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού ( δυναμικότητα μονάδας  έως 100 κλίνες)

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.