Quantcast
Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Διαφωνίες για τα αίτια της χαμηλής κερδοφορίας τους - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Διαφωνίες για τα αίτια της χαμηλής κερδοφορίας τους

δημοσιεύτηκε:

Η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι χαμηλή σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ.

Σε αυτό συμφωνούν τόσο οι επικριτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ όσο και οι εποπτικές Αρχές των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές αναφέρουν διαφορετικούς λόγους για την κατάσταση αυτή. «Η χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί να έχει πολύ σημαντικές παράπλευρες συνέπειες», δήλωσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βόννης Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας.

Η ίδια υποστήριξε ότι η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών στις αρχές του 2016 οφείλεται και στη νομισματική πολιτική, η οποία πιέζει όλο και περισσότερο την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αντίθετα, οι τραπεζικοί επόπτες της ΕΚΤ θεωρούν ως βασικές αιτίες για τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών τα επιχειρηματικά μοντέλα τους και τα υψηλά ποσοστά «κόκκινων» (μη εξυπηρετούμενων) δανείων. Η επικεφαλή της Εποπτικής Αρχής, Ντανιέλ Νουί, δήλωσε ότι πρόβλημα δεν είναι μόνο τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τα προβληματικά δάνεια.

Για τον λόγο αυτό, η προσοχή εστιάζεται ιδιαίτερα σε τράπεζες χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπως της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Η Νουί θεωρεί ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αποτελούν μία καλή ευκαιρία να εξετάσουν ενδελεχώς τα επιχειρηματικά μοντέλα τους, θεωρώντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, όπως για παράδειγμα στη μείωση των δαπανών τους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.