Quantcast
Ευρωβαρόμετρο: Μόνο το 25% των Ελλήνων έχει θετική γνώμη για την ΕΕ - enikonomia.gr
share

Ευρωβαρόμετρο: Μόνο το 25% των Ελλήνων έχει θετική γνώμη για την ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την Ευρωπαική Ένωση εμφανίζονται οι Έλληνες στην τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου, που διεξήχθη μεταξύ 16 και 27 Μαίου 2015, πριν δηλαδή την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls.

Μόλις το 25% των Ελλήνων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ έναντι 41% του ευρωπαικού μέσου όρου. Το 73% των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στους ευρωπαικούς θεσμούς, όπως και στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η μεγάλη ανεργία είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες. Συγκεκριμένα το 97% των ερωτηθέντων Ελλήνων απάντησαν ότι η κατάσταση της οικονομίας στη χώρα τους είναι κακή, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 59%.

Επιπλέον, το 73% των Ελλήνων θεωρεί πως κακή είναι και η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ενώ αντίθετα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος την θεωρεί καλή κατά 68%.
Όσον αφορά τις προσδοκίες των Ελλήνων για το μέλλον, μόλις το 23% εξ αυτών θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο σε σχέση με έξι μήνες πριν, οι “αισιοδόξοι” έχουν αυξηθεί κατά 9% .

Αντίστοιχα, για την κατάσταση της εργασίας στην Ελλάδα μόλις το 20% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί, έναντι 23% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες απάντησαν ότι “τα χειρότερα έρχονται” αναφορικά με την κρίση (54%) ενώ το 44% εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο της και από δω και πέρα η κατάσταση θα βελτιώνεται. Οι “αισιόδοξοι” είναι κατά 6% περισσότεροι σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014.

Γενικά, από το τρέχον ευρωβαρόμετρο φαίνεται ότι οι Έλληνες θεωρούν κατά προτεραιότητα πιο σημαντικά θέματα στη χώρα τους την ανεργία (56%) και την οικονομική κατάσταση (51%) και σε επίπεδο ΕΕ την οικονομική κατάσταση (40% ) και τη μετανάστευση (27%). Ο αντίστοιχος μέσος Ευρωπαίος πολίτης συμφωνεί όσον αφορά την ανεργία στην εκάστοτε χώρα (42%) ωστόσο έχει πολύ υψηλότερα το πρόβλημα της μετανάστευσης: 23% για το εσωτερικό της χώρας του και 38% σε επίπεδο ΕΕ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.