Quantcast
«Φαινόμαστε πλούσιοι, αλλά είμαστε φτωχοί» - enikonomia.gr
share

«Φαινόμαστε πλούσιοι, αλλά είμαστε φτωχοί»

δημοσιεύτηκε:

«Φαινόμαστε πλούσιοι αλλά είμαστε φτωχοί» αναφέρει ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνοντας λόγο για «πλασματικό» ΑΕΠ, που εξαιτίας της παρουσίας της ΔΕΗ εμφανίζει την Φλώρινα πλούσια, με αποτέλεσμα η περιοχή να χάνει κονδύλια και μονάδες οικονομικής ενίσχυσης από τον αναπτυξιακό νόμο.

Μάλιστα ο κ. Αντωνιάδης, ζητεί ο ΑΗΣ Αμυνταίου και ο ΑΗΣ Μελίτης Ι και η 2η μονάδα που αναμένεται να κατασκευαστεί, μαζί με τα ορυχεία, να συνεχίσουν να παραμένουν στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ. Θεωρεί αναγκαία την σύνδεση της ΒΙΠΕ Φλώρινας με το σιδηροδρομικό δίκτυο και ταυτόχρονα την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου με το Μοναστήρι (Μπίτολα) στην ΠΓΔΜ. Τέλος πιστεύει ότι οι παραλίμνιες υποδομές που θα πρέπει να δημιουργήσει η πολιτεία, θα προσέλκυαν στο μέλλον υποψήφιους επενδυτές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιάννη Αντωνιάδη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Η περιοχή του Αμυνταίου αλλά και η Φλώρινα με την δημιουργία νέων μονάδων για Τ/Θ ή για παραγωγή ενέργειας έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειακών επιλογών της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει τελικά;

«Στο Νομό Φλώρινας έχει γίνει καταλήστευση του τοπικού πλούτου (λιγνίτης, ηλεκτρική ενέργεια) αφού μόλις το 2‰ δίδεται ως αντισταθμιστικό για τις αρνητικές συνέπειες της εξόρυξης λιγνίτη και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό χάνεται λόγω του αυξημένου πλασματικού ΑΕΠ που μας εμφανίζει πλούσιους ενώ είμαστε φτωχοί. Είμαστε εκτός στατιστικής σύγκλισης. Χάνουμε κονδύλια από όλα τα ΕΣΠΑ. Λιγότερες μονάδες επιδότησης στον αναπτυξιακό νόμο και στις αγροτικές επενδύσεις. Λιγότερες θέσεις εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας από τα σχετικά προγράμματα. Όλα αυτά, ενώ η ΔΕΗ με δικά μας κονδύλια κάνει κοινωνική πολιτική με φθηνότερο ρεύμα (επιδότηση νησιών 750 εκατομμύρια, επιδότηση κοινωνικών ομάδων 400 εκατομμύρια κ.λπ).

Η περιοχή και λόγω κρίσης πρέπει να κρατήσει τον ενεργειακό της χαρακτήρα άρα πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι ΑΗΣ Αμυνταίου και ΑΗΣ Μελίτης I και II με τα ορυχεία τους, δίνοντας όμως ως αντισταθμιστικό το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας, δουλειά και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Η τηλεθέρμανση Φλώρινας είναι σε φάση εκτέλεσης. Οι τηλεθερμάνσεις πρέπει να υποστηρίζονται από τους ΑΗΣ Αμυνταίου και Μελίτης και όχι από νέες μικρές Μονάδες».

Εάν σας δινόταν η δυνατότητα να διαχειριστείτε 100 εκατ. ευρώ από το ταμείο δημοσίων επενδύσεων σε ποιο τομέα της ΠΕ Φλώρινας και για ποιους λόγους θα επενδύατε η θα κατευθύνατε αυτή την χρηματοδότηση;

«Επενδύσεις που άμεσα θα καταπολεμήσουν την ανεργία που είναι το μείζον πρόβλημα της περιοχής. Επιδοτήσεις ομάδων παραγωγών (υποδομές – συμμετοχή κ.λπ). Η Φλώρινα μπορεί άμεσα να επενδύσει στη μεταποίηση με πρώτα τα φασόλια, την πιπεριά, το τυρί και το κρασί που υπάρχει και το brand name. Επίσης μπορεί να επενδύσει στον αγροτουρισμό με παράλληλη αξιοποίηση των λιμνών και των τοπικών προϊόντων. Αυτό προϋποθέτει ολοκλήρωση του οδικού άξονα Φλώρινας- Πτολεμαΐδας (200 εκ. ευρώ), επενδύσεις στις υποδομές λιμνών για φιλοξενία υδροπλάνων και αθλημάτων του νερού, το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό-υποδομές και βεβαίως συνεργασία με τους διπλανούς Νομούς για αξιοποίηση αξιοθέατων της ευρύτερης περιοχής αφού ο τουρίστας σήμερα θέλει να δει τα περισσότερα αξιοθέατα στο μικρότερο χρόνο.

Δημιουργία και αξιοποίηση θερμοκηπίων λόγω τηλεθέρμανσης και γεωθερμίας και εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων λόγω φθηνότατου ηλεκτρικού ρεύματος. Σύνδεση της ΒΙΠΕ Φλώρινας με τον σιδηρόδρομο (μόλις 500 μέτρα απόστασης απομένουν), αξιοποίηση σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης με Μοναστήρι (ΠΓΔΜ) και βόρειας Ευρώπης μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας. Δημιουργία απαραίτητα διαμετακομιστικού κέντρου εμπορίου στην ΒΙΠΕ Φλώρινας. Κοστίζει ελάχιστα αφού υπάρχουν οι βασικές υποδομές».

Η Φλώρινα έχει την πρόκληση σε μια απόσταση μόλις 10 λεπτών να συνορεύει με το Μοναστήρι (ΠΓΔΜ), μια πόλη πέντε φορές μεγαλύτερη από το μέγεθός της. Στην εποχή των ανοικτών συνόρων είναι πλεονέκτημα για την οικονομία και την ανάπτυξη της πόλης; Τι μπορεί να γίνει καλύτερα για αυτό το θέμα;

«Μέσω της αξιοποίησης των ανωτέρω μπορεί η Φλώρινα να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη αγορά του Μοναστηρίου, στην οποία όμως έχει να ανταγωνιστεί και άλλους επίδοξους οικονομικούς παράγοντες και προϊόντα που ήδη έχουν μπει στην αγορά του Μοναστηρίου. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πνευματική και πολιτιστική συνεργασία».

Η ΠΕ Φλώρινας διαθέτει έναν σπάνιο υδάτινο πλούτο και τις περισσότερες λίμνες της χώρας. Σε κάποιες εξ αυτών δεν υπάρχει στοιχειώδης υποδομή για την πρόσβαση των επισκεπτών. Τι συμβαίνει και δεν αξιοποιούνται αυτές οι δυνατότητες; Τι μπορεί να γίνει άμεσα;

«Η πτώση του εσωτερικού τουρισμού οδήγησε στην απογοήτευση υποψήφιων επενδυτών γύρω από τις λίμνες. Η μη ζήτηση από επενδυτές αποθαρρύνει την πολιτεία να επενδύσει στις υποδομές στην ακτογραμμή για ανάπτυξη επιχειρήσεων ξενοδοχειακών, εστίασης κλπ. Επίσης, δημιουργία ζωνών περιήγησης, προκυμαίες, υποδομές αθλημάτων νερού, υποδοχή υδροπλάνων, φιλοξενία ερασιτεχνών ψαράδων, εμπλουτισμός λιμνών με ψάρια και πολλά άλλα τα οποία θα έδιναν ζωή στις λίμνες της γύρω περιοχής και θα βοηθούσαν στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Πιστεύουμε όμως ότι πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθούν τα ανωτέρω έργα γύρω και μέσα στις λίμνες, προκειμένου να αποτελέσουν κίνητρο για υποψήφιους επενδυτές.

Επιπλέον, η Φλώρινα είναι η πόλη των καλλιτεχνών, του πνεύματος και του πολιτισμού κάτι που δεν έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί επαρκώς. Όλα αυτά μέσα σε μία δυναμική οικονομία και κοινωνία η οποία προϋποθέτει από εμάς συνεχείς επιμορφώσεις – ενημερώσεις, αγκάλιασμα και προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες και καινοτόμες ιδέες».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.