Quantcast
Φαβορί η Cosco και στον νέο διαγωνισμό για τον ΟΛΠ - enikonomia.gr
share

Φαβορί η Cosco και στον νέο διαγωνισμό για τον ΟΛΠ

δημοσιεύτηκε:

Η Cosco παραμένει το φαβορί να κερδίσει τον διαγωνισμό για την πώληση του 51% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), με βάση το νέο σχέδιο προκήρυξης που θα στείλει το ΤΑΙΠΕΔ στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται κυβερνητικές και άλλες πηγές.

Η νέα προκήρυξη θα σταλεί στις τέσσερις εταιρείες που είχαν επιλεγεί στο πλαίσιο της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας, το οποίο προέβλεπε την πώληση του 67,7% των μετοχών του ΟΛΠ. Εκτός από την Cosco, στη short list περιλαμβάνονται η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία A.P. Møller-Mærsk (APM) , η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία διαχείρισης λιμανιών Ports America και η εταιρεία διαχείρισης λιμανιών με έδρα τις Φιλιππίνες International Container Terminal Services .

Πηγές που εμπλέκονται στην πώληση δήλωσαν ότι η κούρσα θα γίνει μεταξύ της κινεζικής Cosco και της APM Terminals, καθώς και οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευθεί να υποβάλλουν αναθεωρημένες προσφορές με βάση τα νέα δεδομένα του διαγωνισμού.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι φαβορί είναι η Cosco, καθώς διαχειρίζεται δύο τερματικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Κίνα είναι μεταξύ των λίγων χωρών που είναι διατεθειμένες να πάρουν το ρίσκο επενδύσεων στη χώρα, δήλωσαν οι πηγές.

«Η πώληση του 51% αποτελεί έναν συμβιβασμό που θα αποδεχθούν όλοι στο κόμμα», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η ιδιωτικοποίηση αυτή αναμένεται να αποφέρει έσοδα ελαφρά χαμηλότερα από το ελάχιστο ποσό των 500 εκατ. ευρώ που αναμενόταν με την πώληση του 67,7% των μετοχών.

 

Πηγή: Wall Street Journal

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.