Quantcast
Φεύγει το e-mail, μένει το αδιέξοδο... - enikonomia.gr
share

Φεύγει το e-mail, μένει το αδιέξοδο…

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Φεύγει από ώρα σε ώρα το απαντητικό e-mail Ελληνικής Κυβέρνησης στις απαιτήσεις της τρόικας με το οποίο θα επιχειρήσει – χωρίς πολλές ελπίδες επιτυχίας – να υπερβεί τις απαιτήσεις της τρόικας και να προχωρήσει την διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνουν ότι οι διευκρινήσεις που παρέχει η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα αλλάζουν σε τίποτα τις έως τώρα προβλέψεις σε ότι αφορά τα ποσά και – πολύ περισσότερο- δεν θα περιλαμβάνουν νέα μέτρα. Θα έχουν απλώς μια πιο αναλυτική διατύπωση της βάση των ελληνικών προβλέψεων και τις μεθόδους με τις οποίες θα επιτευχθούν με ασφαλή τρόπο οι προβλέψεις τα του ΥΠΟΙΚ.

 

Ακαμπτη η στάση της τρόικα
 Οι ελπίδες για αλλαγή του κλίματος είναι από λίγες ως ελάχιστες με δεδομένη την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ οι εκπρόσωποι του οποίου συνεχίζουν να ζητούν τα πάντα και άμεσα. Με  αυτό  το  δεδομένο  δεν  είναι  λίγοι  αυτοί  που  μιλούν  για  αδιέξοδο  στις  διαπραγματεύσεις  και μάλιστα  επ  αόριστο.

 

Το θέμα στο Euroworking Group

Στις πέντε η ώρα Βρυξελλών (19:00 ώρα Αθήνας) το θέμα της Ελλάδας θα εξεταστεί στο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωομάδας (Euroworking group) όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΙΚ και εκτελών χρέη προέδρου του ΣΟΕ κ. Τάσος Αναστασάτος θα υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις με βάση και τις νέες διευκρινήσεις που παρέχει η ελληνική Κυβέρνηση.

 

Διαπίστωση προθέσεων

Εκτός από την ανάλυση των ελληνικών θέσεων ο κ. Αναστασάτος θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει και τις προθέσεις των ευρωπαίων για την διαπραγμάτευση της Ελλάδας . Πως δηλαδή θα λυθεί το θέμα της τεχνικής παράτασης του προγράμματος αλλά και το πότε θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην συζήτηση για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας (ECCL ) που έχει αποφασιστεί να δώσει η ΕΕ στην Ελλάδα από την αρχή του 2015 .

 

Το κρίσιμο ζήτημα
Το πιο κρίσιμο θέμα είναι να εξασφαλιστεί ότι με την τεχνική παράταση του προγράμματος η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή χρηματοδότησης από την 1/1/2015 . Αν η παράταση δεν εξασφαλίσει αυτό το θέμα η ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αρκεστούν στην παροχή ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) ο οποίος ως γνωστό έχει περιορισμένα όρια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.