Quantcast
Financial Times: Μόνη λογική λύση η διαγραφή χρέους στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Financial Times: Μόνη λογική λύση η διαγραφή χρέους στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης εθελοτυφλούν στην πραγματικότητα ότι το πρόβλημα χρέους της περιοχής δεν έχει λυθεί και ότι τα δάνεια που έχοουν δοθεί από τον δημόσιο τομέα της δεν θα αποπληρωθούν πλήρως, αναφέρει ο Τζον Πλέντερ σε άρθρο του στην εφημερίδα Fianancial Times με τίτλο: “Διαγράψτε χρέος ή θα εισπράξετε την οργή των θυμάτων του”. 

Ίσως οι πρόωρες ελληνικές εκλογές να οδηγήσουν στην αναγκαία αφύπνιση, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές, μπορεί να επιταχύνει τη σύγκρουση με τους διεθνείς πιστωτές. 

Ο Πλέντερ υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη ακολουθεί το προηγούμενο της Ιαπωνίας και ενδεχομένως ούτε η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να μη μπορέσει να αυξήσει τον πληθωρισμό.

 “Ο λογικός δρόμος είναι η διαγραφή χρέους. Ωστόσο, μία ηθικολογική αντίληψη των πιστωτών ως έμφυτα ενάρετων και των οφειλετών ως σπάταλων αμαρτωλών μπαίνει εμπόδιο. Το ίδιο η επιλεκτική γερμανική ιστορική μνήμη”, σημειώνει ο συγγραφέας, προσθέτοντας: 

“Το παράδοξο της γερμανικής άποψης για το χρέος είναι ότι η Γερμανία ήταν η μεγαλύτερη αναπτυγμένη χώρα που ωφελήθηκε από διαγραφή του χρέους στην πρόσφατη ιστορία της”. σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου. 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.