Quantcast
Φίτσο: Θα ζητήσω Grexit, αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τη συμφωνία - enikonomia.gr
share

Φίτσο: Θα ζητήσω Grexit, αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τη συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

«Οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν φόρο για τη συμπεριφορά τους στο παρελθόν», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι θα ήταν «ανήθικο» να γίνει οποιαδήποτε διαγραφή του ελληνικού χρέους και ότι θα ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας.

«Έχουμε περάσει τον δικό μας δύσκολο δρόμο στη Σλοβακία. Εάν μπορέσαμε να το κάνουμε εμείς, όταν ήμασταν πολύ πιο αδύναμη οικονομία, μπορεί να το κάνει και κάποια άλλη χώρα», είπε ο Φίτσο.

Ο Έλληνας πρέσβης διαμαρτυρήθηκε, σύμφωνα με μέλος της σλοβακικής κυβέρνησης, για μία ανάρτηση του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ στο Twitter, με την οποία σημείωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκάλεσε η ίδια τους σκληρούς όρους του νέου προγράμματος.

Μετά τη μεγάλη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Σλοβακίας είναι πλέον υψηλότερο από το αντίστοιχο της Ελλάδας, καθώς ανερχόταν πέρυσι (με βάση τα στοιχεία της Eurostat), στο 76% του μέσου όρου της ΕΕ έναντι 72% του ελληνικού.

Ωστόσο, οι ελάχιστοι μισθοί στην Ελλάδα είναι υψηλότεροι κατά 25% από της Σλοβακίας, σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ η μέση σύνταξη στη Σλοβακία ανέρχεται σε 408 ευρώ.

 

Πηγή: Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.