Quantcast
Γιώργος Φλωρίδης: Νέα ρύθμιση για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο ΣτΕ που δημιουργούν πρόβλημα στις επενδύσεις - enikonomia.gr
share

Γιώργος Φλωρίδης: Νέα ρύθμιση για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο ΣτΕ που δημιουργούν πρόβλημα στις επενδύσεις

δημοσιεύτηκε:

Νέα ρύθμιση, με στόχο την ταχύτερη εκκαθάριση των υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στο 6ου InvestGr Forum 2023 που διοργάνωσε η Public Affairs And Network στο Ωδείο Αθηνών, με θέμα «Οικονομία και Δικαιοσύνη». Όπως είπε, στο εξής όλες οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ, θα χρεώνονται προσωπικά η κάθε μία σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος και θα τις «τρέχει». Στόχος είναι, κατά τον κ. Φλωρίδη, να κερδίζεται χρόνος, ώστε οι υποθέσεις, όταν φθάνουν στο ακροατήριο, να είναι έτοιμες προς εκδίκαση και να μην αναβάλλονται.

Της Άννας Κανδύλη

«Τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα, για τις επενδύσεις όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια», σημείωσε ο Υπουργός.

Η νομοθετική παρέμβαση που εξήγγειλε ο κ. Φλωρίδης έρχεται την ώρα που στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν γύρω στις 11 χιλιάδες υποθέσεις, ενώ σύμφωνα με την τελευταία Εκθεση του Δικαστηρίου για το 2022 τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια με στόχο τη μείωση του αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων επέφεραν κάποια αποτελέσματα αλλά δεν έλυσαν το πρόβλημα. Στην έκθεση δε αναφέρεται πως ποσοστό άνω του 86% των υποθέσεων που φθάνουν στο Δικαστήριο είναι αιτήσεις ακυρώσεως και αναιρέσεις.

Μέτρα και για την ποινική δίκη

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου συνεδρίου ο κ. Φλωρίδης, επανέλαβε και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έρχονται για την επιτάχυνση των διαδικασιών στην ποινική δίκη. Όπως, το ότι στο εξής οι ποινές πάνω από τρια χρόνια θα εκτίονται και εκείνες που είναι από δύο έως τρία χρόνια θα εκτίονται μερικώς, ενώ οι αναβολές θα δίνονται για μία φορά και για δεύτερη μόνον για λόγους υγείας με έγγραφο από δημόσιο νοσοκομείο.

Αναφερόμενος στον θεσμό της ποινικής συνδιαλλαγής, το να συμφωνεί δηλαδή ο ποινικά ελεγχόμενος με τις εισαγγελικές αρχές την ενοχή του και την ποινή που θα του επιβληθεί ώστε να σταματά εκεί η διαδικασία, είπε πως η συμφωνία θα μπορεί να προχωρήσει στο εξής και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να εκδίδεται τελεσίδικη απόφαση μέσα σε 550 ημέρες.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.