Quantcast
Φοροαπαλλαγές και επιδόματα: Τι σχεδιάζεται για το επόμενο διάστημα - enikonomia.gr
share

Φοροαπαλλαγές και επιδόματα: Τι σχεδιάζεται για το επόμενο διάστημα

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της νέας κυβέρνησης αναμένεται να βρεθεί μετά τις εκλογές το σχέδιο επανεξέτασης από μηδενική βάση 1.047 φοροαπαλλαγών και επιδομάτων για την επόμενη τετραετία λόγω της μείωσης των τεκμηρίων κατά 30% και της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.

Το κόστος αυτών φοροαπαλλαγών ανέρχεται στα 12,9 δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο χορήγησης τους και να ακολουθήσει πρακτικές που ισχύουν στην Ευρώπη, δηλαδή να ευνοούνται οι ευάλωτοι πολίτες.

Πάντως όσον αφορά το θέμα των επιδομάτων επισημαίνεται πως, ποσά που θα κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα πρέπει σε ποσοστό άνω του 50% να δαπανώνται μέσω κάρτας. Το μέτρο αυτό ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένα επιδόματα και αναμένεται να ισχύσει για τα υπόλοιπα.

 Οι απαλλαγές

Υπενθυμίζεται δε, πως υπάρχουν απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος, τη φορολογία των πλοίων, έως τον φόρο πολυτελείας, τον φόρο κληρονομιάς και τα τέλη χαρτοσήμου Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή:

1.Φόρος εισοδήματος

Α. Για τα φυσικά πρόσωπα υπάρχουν 200 απαλλαγές και εκπτώσεις:

Οι φοροαπαλλαγές που χρησιμοποιήθηκαν από τα φυσικά πρόσωπα υπερβαίνουν τις 10 εκατ. περιπτώσεις.  Το κόστος για τον προϋπολογισμό εκτιμάται πως είναι στα 5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό δηλαδή τα 3,8 δισ. ευρώ αφορούν στο αφορολόγητο όριο και στη μείωση του φόρου ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας (γονείς και παιδιά). Η φοροαπαλλαγή χρησιμοποιήθηκε σε 6,7 εκατ. περιπτώσεις πολιτών.

Β. Για τα νομικά πρόσωπα υπάρχουν  200 απαλλαγές και εκπτώσεις:

Συνολικά  53.021 επιχειρήσεις είχαν απαλλαγές ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

2. Φορολογία κεφαλαίου

Υπάρχουν 129 εκπτώσεις και απαλλαγές. Συνολικά 5.082.163 φυσικά και νομικά πρόσωπα είχαν εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ύψους 3,89 δισ. ευρώ. Ειδικά στον ΕΝΦΙΑ οι απαλλαγές αφορούν περισσότερες από 5 εκατ. περιπτώσεις. Το όφελος είναι 85 εκατ. ευρώ.

3. Τέλη χαρτοσήμου

Υπάρχουν 85 εκπτώσεις. Το κόστος των απαλλαγών διαμορφώνεται στα 73,7 εκατ. ευρώ.

4. ΦΠΑ

Υπάρχουν 75 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές. Στα 821,934 εκατ. ευρώ ήταν το όφελος για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και καταναλωτές. Τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές έχουν οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης που γλιτώνουν 397 εκατ. ευρώ.

5. Φόρος ασφαλίστρων:

Το ποσό των 421,9 εκατ. ευρώ άγγιξαν οι μειώσεις.

6. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Υπάρχουν 44 φοροαπαλλαγές. Στα 1,17 δισ. ευρώ  είναι το ύψος των απαλλαγών με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα ενεργειακά προϊόντα με 589,6 εκατ. ευρώ και η αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 580,4 εκατ. ευρώ.

7. Τέλη ταξινόμησης οχημάτων

Υπάρχουν 23 απαλλαγές. Στα 121,69 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι εκπτώσεις .

8. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων:

Στα 11,844 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό των απαλλαγών.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.