Quantcast
Φοροδιαφυγή: Έρχεται το ηλεκτρονικό «μάτι» της ΑΑΔΕ στα δελτία αποστολής - Πώς θα λειτουργεί και τι αλλάζει - enikonomia.gr
share

Φοροδιαφυγή: Έρχεται το ηλεκτρονικό «μάτι» της ΑΑΔΕ στα δελτία αποστολής – Πώς θα λειτουργεί και τι αλλάζει

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται το ηλεκτρονικό «μάτι» της ΑΑΔΕ στα δελτία αποστολής των προϊόντων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για το μέτρο  on line δελτίου αποστολής των αγαθών στην εφορία το οποίο θα εφαρμοστεί έως τα μέσα του 2024 και το οποίο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Για το θέμα αυτό μίλησε την Δευτέρα, 24 Απριλίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ. « Αυτό είναι τεράστιας σημασίας γιατί αυτό αφορά όλα τα αγαθά που διακινούνται. Τώρα τι γίνεται; Κόβει κάποιος ένα δελτίο αποστολής, ταξιδεύει, είναι νόμιμος όταν φτάσει στον προορισμό του και μπορεί να το σκίσει. Τώρα το σύστημα που θα μπει και μιλάμε πάλι για εφαρμογή που θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στον επόμενο χρόνο, αυτό θα έχει υποχρέωση όταν κινείται κάτι- ένα αγαθό να υπάρχει online, να έχει εκδοθεί δελτίο αποστολής και να μπορεί η φορολογική διοίκηση να παρακολουθεί τι κινείται στην χώρα και μετά να μην μπορεί αυτό να σκιστεί διότι αυτό θα είναι ηλεκτρονικό και θα είναι συνδεδεμένο υποχρεωτικά με το τιμολόγιο. Αυτό θα μας επιτρέψει να πάμε και να δούμε τι γίνεται », σημείωσε και είπε πως  «  αυτό είναι επαναστατικό για τη διακίνηση των αγαθών », είπε.

Το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Υπενθυμίζεται πως το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών  πρόβλεπε τη ψηφιακή έκδοση των απαιτούμενων από τη νομοθεσία για τα ελληνικά ελεγκτικά πρότυπα παραστατικών για τη διακίνηση αγαθών και η διαβίβαση αυτών στην ΑΑΔΕ.

Ο στόχος είναι να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις  για την τεκμηρίωση και παρακολούθηση των συναλλαγών τους αλλά και η φορολογική Διοίκηση κατά τη διενέργεια των σχετικών επαληθεύσεων στο πλαίσιο των διενεργούμενων από αυτήν ελέγχων. Ο χρόνος διαβίβασης, η έκταση εφαρμογής, εξαιρέσεις και έναρξη ισχύος των νέων κανόνων έχουν παραπεμφθεί σε κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, ενώ με απόφαση του Διοικητή θα εξειδικευτούν οι ειδικότερες υποχρεώσεις των υπόχρεων οντοτήτων, οι προδιαγραφές, το περιεχόμενο και ο μορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, ο τρόπος και τα κανάλια διαβίβασης αυτών στην ΑΑΔΕ και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ , σε πιλοτική μορφή, το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής θα κάνει πρεμιέρα έως το τέλος του 2023.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.