Quantcast
ΑΑΔΕ: Έρχονται οι «Ειδικές Δυνάμεις» για τη φοροδιαφυγή- Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι «Ειδικές Δυνάμεις» για τη φοροδιαφυγή- Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται οι «Ειδικές Δυνάμεις» της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που θα απαρτίζεται από εφοριακούς και τελωνειακούς και  που θα ελέγχουν δύσκολες υποθέσεις, θα λαμβάνουν μέρος σε ειδικές αποστολές και θα βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση με την Αίθουσα Επιχειρήσεων. Ουσιαστικά η υπηρεσία αυτή θα λειτουργεί όπως το ΣΔΟΕ.

Σημειώνεται δε πως το φετινό σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια 170.385 ελέγχων  μεταξύ άλλων σε τελωνεία, σε καταστήματα, σε πλοία, σε εθνικές οδούς, σε χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κλπ. Πάντως οι έλεγχοι θα καλύψουν κάθε οικονομική δραστηριότητα, ενώ στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ αναμένεται να βρεθούν και τα “κόκκινα χρέη”.  Ο στόχος της Αρχής είναι να εισπράξει 2,8 δισ. ευρώ από τις παλαιές οφειλές των 107 δισ. ευρώ και 2,3 δισ. ευρώ από τις νέες που θα δημιουργηθούν φέτος.

Επίσης το επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθει στα κινητά τηλέφωνα των  ελεύθερων επαγγελματιών το myDATAapp για την έκδοση τιμολογίων και δελτίων αποστολής   αλλά την ίδια στιγμή θα ενεργοποιηθεί το σύστημα συναγερμού για απώλεια ρυθμίσεων, θα καθιερωθεί το ψηφιακό πελατολόγιο και το δελτίο  αποστολής, θα υπάρξει  η αυτόματη συμπλήρωση δηλώσεων εισοδήματος και ακινήτων  αλλά θα επιταχυνθεί και η διαδικασία για τις επιστροφές φόρων καθώς το συνολικό ποσό τους διαμορφώνεται στα 6,58 δισ. ευρώ αλλά και θα ικανοποιείται  το 95% των αιτημάτων για ΦΠΑ  πριν συμπληρωθούν 90 μέρες.

Φοροδιαφυγή: Τι αναφέρει το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2024

Το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2024  περιλαμβάνει  μεταξύ άλλων ελέγχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αναλυτικά το σχέδιο της Αρχής προβλέπει τα εξής:

1. Διενέργεια πάνω από 170.385 ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου με:

 • 30.000 φορολογικούς από τις ελεγκτικές υπηρεσίες
 • 885 υποθέσεις ερευνών καταπολέμησης φοροδιαφυγής και απάτης στο ΦΠΑ.
 • 42.000 μερικούς επιτόπιους από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων).
 • 84.000 από τα Τελωνεία και τις ΚΟΕ (Κινητές Ομάδες Ελέγχου).
 • 3.500 εκ των υστέρων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.

 

2.Διενέργεια στοχευμένων διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

3. Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

4. Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου αποστολής με επέκταση σε κλάδους της αγοράς και ανάπτυξη λειτουργικοτήτων για την παρακολούθηση της διακίνησης.

5. Ανάπτυξη εφαρμογής Ψηφιακού Πελατολογίου για κλάδους επιτηδευματιών και εφαρμογής για την ψηφιακή αποδοχή καταλογιστικής πράξης που εκδόθηκε κατόπιν ελέγχου ή απόφασης της ΔΕΔ.

6. Παραγωγική λειτουργία του συστήματος ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων παρακολούθησης του συστήματος εισροών εκροών στα καύσιμα, εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά – Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου και στις Φορολογικές Αποθήκες και Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης και ανάπτυξη εθνικών ιχνηθετών σε υγρά καύσιμα.

Οι παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων

Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων προβλέπονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

 • Διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.
 • Ικανοποίηση των υποβληθέντων τηλεφωνικών αιτημάτων πολιτών κατά την πρώτη επικοινωνία, σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.
 • Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (myAADEapp) και έκδοση τιμολογίου και δελτίου Αποστολής από κινητό (myDATAapp).
 • Σύστημα ελέγχου και έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων και ψηφιοποίηση της βεβαίωσης οφειλής.
 • Υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας.
 • Αυτόματη υποβολή δήλωσης και έκδοσης πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στις περιπτώσεις μη έγκαιρης υποβολής με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.
 • Ψηφιοποίηση διαδικασίας για τις εξουσιοδοτήσεις και του φορολογικού μητρώου.
 • Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων μέσω του myProperty.
 • Ψηφιοποίηση της διαδικασίας οριστικοποίησης της εξαγωγής.
 • Αυτόματη οριστικοποίηση των διασαφήσεων εισαγωγής – Αυτόματη αποστολή της άδειας τελωνισμένων εμπορευμάτων.

 

Επίσης σχεδιάζεται η διενέργεια 74.650 επιθεωρήσεων και εργασιών για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ και την προστασία της δημόσιας υγείας με 74.000 εργασίες για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ στους τομείς της αλκοόλης και των καυσίμων, τουλάχιστον 400 στοχευμένων επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων, τουλάχιστον 250 επιθεωρήσεις καυσίμων πλοίων και τουλάχιστον 2.350 δειγματοληψιών σε καύσιμα, ποτά με αλκοόλη, χημικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά, αυτοτελώς ή με άλλες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή με άλλες Αρχές, για ελέγχους στην εσωτερική αγορά αρμοδιότητας Γενικού Χημείου του Κράτους.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.